Beslut i Sölvesborgs kommun: Obligatoriskt med munskydd för personal i äldrevården

Beslut i Sölvesborgs kommun: Obligatoriskt med munskydd för personal i äldrevården

Samstyret i Sölvesborgs kommun beslutade i förra veckan att munskydd ska vara obligatoriskt hos personalen som arbetar inom äldrevården. Bakgrunden till förhållningssättet var ett videomöte med Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, vid Uppsala universitet.

Annons

I förra veckan beslutade Samstyret i Sölvesborgs kommun där Louise Erixon är kommunstyrelsens ordförande att munskydd ska vara obligatoriskt hos personalen som arbetar inom äldreomsorgen. Samstyret består av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och det lokala Sölvesborg och Listerpartiet (SoL-partiet). Kommunen blir en av de första i landet med krav på munskydd i äldreomsorgen varav en hel del frågor kommit in från övriga kommuner runtom i landet som diskuterar liknande åtgärder.

Kommunledningen har nu beställt munskydd från Kina och även grannkommuner som Landskrona och Svalöv har hakat på initiativet för att skydda de äldre och övriga riskgrupper.

Det har har rått delade meningar kring användandet av munskydd. Statsepidemiolog Anders Tegnell hävdade under torsdagens presskonferens att kunskapsunderlaget gällande munskydden är extremt svagt vilket gjort att några direkta krav på munskydd uteblivit i Sverige. 

Enligt Ben Cowling, professor i epidemiologi vid University of Hong Kong, bör Sverige tänka om. Han tycker att Sverige och andra länder som inte rekommenderar ansiktsmasker borde införa det, speciellt för kollektivtrafiken och offentliga platser säger han i en artikel till SVT.

I förra veckan skrev sex virologiforskare i DN Debatt att Folkhälsomyndigheten bör rekommendera munskydd i publika miljöer och i äldrevården. Smitta kan spridas via utandningen och viruset kan överföras även om man inte känner sig sjuk hävdade forskarna.    

Det har rått stort brist på skyddsutrustning i Sverige, bland annat munskydd, vilket Nyhetsbyrån tidigare rapporterat om. Läkare och vårdpersonal har fått tillverka egna munskydd och beställt utrustning privat på nätet.

Robert Lindén (SD) är ordförande i omsorgsnämnden i Sölvesborgs Kommun. Han var med och beslutade om att införa obligatoriska munskydd för vårdpersonalen. Han anser att frågan om munskydd borde ha tagits upp av myndigheterna och regeringen i ett mycket tidigare skede för en så angelägen fråga, då man redan pekat ut målgruppen äldre som en stor riskgrupp.

Annons

– Vi har högre ambitionsnivå än myndigheterna, de borde gått ut med det kravet för länge sedan. Vi tycker att det minsta man borde kräva är att skydda våra äldre, men jag antar att problemet har varit bristen på skyddsutrustning och därför väljer inte myndigheten och regeringen den vägen, säger Robert Lindén.

Robert Lindén hoppas nu på att leveransen av munskydden kommer i slutet på veckan. Personalen har reagerat väldigt positivt på beslutet och kommer nu att börja utbildas för att hantera skyddsutrustningen inom omsorgen.

Vilka grupper kommer omfattas av beslutet?

– I nuläget kommer all vård- och omsorgspersonal att beröras såsom LSS, hemtjänst, särskilda boenden samt personlig assistans. Vi skjuter brett för att skydda riskgrupper, berättar Robert Lindén för Nyhetsbyrån.

Isabelle Eriksson

[email protected]

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!