Förbud mot heltäckande klädsel på väg i Danmark 

Hem Utrikes Förbud mot heltäckande klädsel på väg i Danmark 
Förbud mot heltäckande klädsel på väg i Danmark 

En ny lag i Danmark, som förbjuder bärande av heltäckande klädsel som burka och niqab, ser ut att vara på väg. Regeringens stödparti – Dansk Folkeparti – lade den 4 oktober fram ett förslag om ett förbud. Det största regeringspartiet – Venstre – har ställt sig bakom en sådan. Men regeringen är inte helt enig. Även det största oppositionspartiet – Socialdemokraterna – kan tänka sig att ställa sig bakom lagen.

Annons

Det finns alltså en majoritet för.

Det handlar framför allt om att man skall kunna identifieras i det offentliga rummet. Men argument kring kvinnoförtryck eller sekulära traditioner finns också med. Liksom fruktan för terrorism. Den exakta utformningen och påföljder förhandlar man just nu kring.

En opinionsmätning bland danskarna visar att 62 procent är för ett förbud, 23 emot. Övriga är osäkra eller vill inte svara.

Bland västeuropeiska stater har tidigare Belgien, Frankrike, Nederländerna, Storbritannien, Tyskland och Österrike infört olika former av förbud eller restriktioner vad det gäller heltäckande klädsel. Frågan har tidigare även prövats i Europadomstolen och vunnit bifall.

I länder som Danmark eller Österrike berörs endast ett par hundra kvinnor av förbud. I Frankrike, det land i Europa med störst muslimsk minoritet, handlar det om ett par tusen kvinnor som får byta ut sin heltäckande klädsel. Även många muslimer står bakom förbudet.

Chr J

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!