Robert Mugabe blir WHO:s nya ansikte

Hem Utrikes Robert Mugabe blir WHO:s nya ansikte
Robert Mugabe blir WHO:s nya ansikte

Zimbabwes president Robert Gabriel Mugabe har blivit utsedd till Världshälsoorganisationen WHO:s nye ’goodwill-ambassadör’. Utnämningen är rätt överraskande, eftersom Mugabe räknas till världens mest kontroversiella ledare. Sedan slutet av 1990-talet har Zimbabwe förvandlats från en ekonomisk motor på den afrikanska kontinenten till ett land som tekniskt sett är bankrutt och saknar egen valuta. Man använder sedan ett antal år US-dollar.

Annons

Icke desto mindre menar WHO:s nye chef Tedros Adhanom Ghebreyesus, som ursprungligen kommer från Etiopien, att Zimbabwe är ett land som lyfter fram hälsofrågor.

Oppositionen i Zimbabwe, framför allt MDC, kritiserar – kanske inte alldeles oväntat – utnämningen. Så gör även flera andra internationella organisationer, exempelvis Human Rights Watch. Storbritannien konstaterar, att utnämningen är överraskande, inte minst med tanke på de sanktioner USA och EU har riktat mot Zimbabwe.

Ghebreyesus har nu också sagt, att han kommer att gå igenom sitt beslut en gång till och möjligen ompröva det. Det kan finnas anledning till det, eftersom Zimbabwes hälso- och sjukvårdssystem i stort sett har kollapsat, sjukvårdspersonal får inte ut sina löner och man lider stor brist på läkemedel.

Utnämningen är dock rätt intressant, och ger ändå en annan – mer positiv – bild av Mugabe än den gängse västerländska, en bild många grannstater i Afrika faktiskt har. Robert Mugabe själv – en gång hyllad inte minst av svenska socialdemokrater och regeringen Palme – är 93 år och reser med jämna mellanrum till bl a Kina för att få sjukvård. Han delar inte kritikernas bild av landets sjukvård utan pekar på att man t ex har utvecklat den palliativa vården (vård i livets slutskede) och delar av cancervården.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!