IS-terrorist förlorar medborgarskap

Hem Fokus IS-terrorist förlorar medborgarskap
IS-terrorist förlorar medborgarskap

En 25-årig man född i Danmark förlorar sitt danska medborgarskap efter en dom i Högsta Domstolen i Köpenhamn. Mannen, som har dubbelt medborgarskap, har vid två tillfällen rest till Syrien för att slåss tillsammans med IS. I domen finns även ett fängelsestraff på 6 år samt livstids utvisning från vårt södra grannland. 

Annons

Tingsrätten i Glostrup dömde mannen till fängelse i 6 år redan 2016. Domen överklagades och Hovrätten skärpte straffet och fråntog mannen sitt danska medborgarskap. Mannen har haft dubbelt medborgarskap – danskt och turkiskt. Även Hovrättens dom överklagades, men den Högsta Domstolen fastställde domen som innebär att även en person som är född i Danmark kan bli av med sitt medborgarskap.

Högsta Domstolen skriver i sin dom att det finns tungt vägande skäl till varför mannen skall bli av med sitt medborgarskap. Vid sidan av två terrorresor till Syrien samt ekonomiskt stöd till IS har mannen även varit aktiv på nätet och hyllat terror och terrorister. Domen är den första där en person som är född i Danmark förlorar medborgarskapet. I ett antal tidigare domar har brottslingar som fått danskt medborgarskap efter inflyttning till landet förlorat sitt medborgarskap.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!