Vänstern i armkrok med islamister

Hem Fokus Vänstern i armkrok med islamister
Vänstern i armkrok med islamister

Häromdagen hade vänstertidningen ETC en intressant artikel.  Den handlade om vilka länder som ligger bakom finansieringen av moskébyggen i Sverige. Saudiarabien, Qatar, Turkiet… Knappast några exemplariska demokratier. Det var litet oväntat, att just en utpräglad vänstertidning som ETC skulle lyfta fram något liknande. Det är inte länge sedan just vänstern ropade ’islamofobi’ om man ställde sig undrande till ’islamiska kulturcentra’ mitt i Sverige. Vågade man sedan mer aktivt ifrågasätta de politiska besluten om bygglov, betraktades man strax som politiskt suspekt.

Har det svängt nu? Förstår vänstern vad klockan är slagen?

Vänstern – har det gång på gång visat sig – har gått arm i arm med islamisterna och upplåtit sina partiplattformar till dem. Det gäller S, MP eller V. Ibland även något av Allianspartierna. Hur har man tänkt, egentligen? Att man skulle kunna upprätta någon sorts valplattform tillsammans med islamister?

Det hela får oss att associera till de konservativa tyskarna fram till valet 1932. De trodde på allvar att man kunde sluta en allians med nationalsocialisterna för att bli av med det rätt påtagliga kommunistiska hotet. Det gick som bekant inte så bra. De konservativa blev totalt akterseglade och slutade inte sällan i koncentrationsläger eller i änden på ett rep. Och få trodde, att ett gammalt kulturland som just Tyskland politiskt skulle kunna förfalla så totalt som skedde 1933-45.

Ett färskare och mer likartat exempel är väl vänsterns armkrok med islamisterna i Iran före revolten mot shahen i slutet av 1970-talet. Persien/Iran är en urgammal kultur. Landet hade moderniserats på 1960-talet av shahen. Kvinnor fick rösträtt och man bedrev en progressiv familjepolitik. Kvinnor kunde klä sig som de ville utomhus och sola i bikini.

Ekonomiskt genomfördes en omfattande jordreform, landet åtnjöt en högkonjunktur och fler och fler unga fick tillgång till högre studier. Det gjorde medelklassen politiskt engagerad och man krävde reformer. Sådana behövdes förvisso, men den allians som ingicks mellan de islamistiska mullorna, köpmännen i städerna och vänstern blev sannolikt inte riktigt vad de två senare grupperna hade tänkt sig.

Demokratin avskaffades och islamisterna gjorde sig sedan under kulturrevolutionen på 1980-talet av med oppositionen. De gamla allierade fängslades, avrättades eller drevs i landsflykt.

Så, vad är det egentligen den svenska vänstern ser framför sig? Jag är benägen att tro samma sak som en iransk vän jag har: Båda grupperna – vänstern och islamisterna – är så hatiska till den västerländska civilisationen och framför allt kapitalismen, att man har funnit varandra. Och båda tror, att man skall kunna göra upp med sin tidigare allierade när kriget mot västerlandet är vunnet.

Varken vänstern eller islamisterna kommer dock att vinna det kriget. Kampen för civilisation och demokrati kommer att bli hård, men mörkrets krafter segrar inte. Det skall vänstern också vara glad för. Förvandlas hela västvärlden till islamistiska delstater, kommer vänsterfolket snart att fylla fängelsehålor och göda repfabrikanter. Spåren förskräcker. Det kanske ETC och delar av vänstern nu börjar begripa.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!