Argentinsk ubåt saknas i Sydatlanten

Hem Utrikes Argentinsk ubåt saknas i Sydatlanten
Argentinsk ubåt saknas i Sydatlanten

Den argentinska ubåten ARA San Juan saknas i södra Atlanten. Ubåten med sin besättning lämnade hamnstaden Ushuaia på Eldslandet för att återgå till sin bas i Mar del Plata. Sedan onsdagen den 15 november har man inte haft någon kontakt med ubåten. Ett antal försök att söka samband med fastlandet från San Juan under den 19 november utreds nu av den argentinska marinen. 

Annons

ARA San Juan är byggd i Tyskland under tidigt 80-tal, och levererades till den argentinska marinen 1985. Efter omfattande renoveringar mellan 2008 och 2013 har ubåten betraktats som det modernaste fartyget i flottan. Sedan onsdagen den 15 november saknas ubåten och ett stort sökpådrag med flera länder inblandade pågår i havet mellan Argentina och Falklandsöarna. Fartyg och flygplan från Argentina, Storbritannien, Chile, Brasilien och Uruguay deltar i sökandet. Svåra stormar i området försvårar dock efterspaningarna.

Under den 19 november har ett antal försök att nå olika argentinska marinbaser från ubåtens satellittelefon. Inget av försöken lyckades nå fram, på grund av yttre omständigheter – som väder och dålig signalstyrka. Ubåten misstänks ha varit i ett ofrivilligt undervattensläge när man sökte samband. Från den argentinska marinens sida försöker man analysera från vilken position som kommunikationsförsöken skedde, för att underlätta spaningarna.

ARA San Juan hade vid sitt försvinnande 44 besättningsmän ombord.

 

Fredrik Antonsson 

 

 

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!