Behövs det fler poliser?

Hem Inrikes Behövs det fler poliser?
Behövs det fler poliser?

På riksplanet har det även talats mycket om behovet av att rekrytera fler poliser, så att kåren ökar – å ena sidan. Å andra sidan behöver man också fylla de luckor som har uppstått efter avhopp de senaste åren. Exakt hur detta skall lösas verkar inte vara klart än, men de politiska signaler polisen har fått är, att det verkar finnas en tydlig politisk majoritet för en ökning av kåren med upp till 10.000 nya tjänster.

Ute i landet variera behoven, som det ser ut. Nyhetsbyrån har tidigare skrivit om hur polisresurserna i Västmanland nu koncentreras till Västerås, där behoven av polisiär verksamhet är stor. Det har också förekommit rykten om flera lokala avhopp efter bland annat den brutala attacken nyligen mot en polismans hem och familj i Västerås. Men just avhoppen är inget man känner igen hos polisen vare sig i Gävleborg eller i Västmanland, som ingår i det aktuella området – Mitt. Visst har det förekommit avhopp – men känslan polisledningen i Västmanland har är, att det såg värre ut 2015-16. Då lockade t ex Migrationsverket med många nya tjänster, när verket byggde upp nya delar.

I år – 2017 – har inte avhoppen varit besvärande många. Tvärtom har en del poliser kommit tillbaka i tjänst efter det att arbetsmarknaden i övrigt ser mindre lockande ut i just Mellansverige.

Nyrekryteringen känner man sig också bekväm med. Många söker och det borde gå att fylla luckorna. Men Nyhetsbyrån vet också från statistik vi har tagit del av, att många av dem som söker egentligen inte håller måttet.

Så, det är egentligen falskt alarm vad gäller avhoppen? Möjligen. Man har i alla fall inte kunnat få någon tydlig bild åt det hållet – men visst är det så, att när en kollega utsätts på fritiden för en attack med automatvapen, då vore det konstigt om inte ett antal polismän och -kvinnor började fundera på ett annat yrke, säger man från ledningshåll.

Och slutligen: Behövs det egentligen fler poliser, om läget inte ser mer akut ut? Ja, säger man, det är ju visserligen inte vår sak att som tjänstemän bedöma det – det är politikernas. Och polisen skall ju vägas mot andra stora behov – som sjukvården. ’Men frågar du mig personligen’, säger en poliskälla, ’så visst behövs det fler poliser’.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!