”Kaoskväll” på Nya Karolinska

Hem Inrikes ”Kaoskväll” på Nya Karolinska
”Kaoskväll” på Nya Karolinska

Nya Karolinska Sjukhuset drabbades återigen av stora problem under tisdagskvällen. Källor på sjukhuset pratar om en ”kaoskväll” där kvällspersonalen kommenderades kvar efter sina arbetspass. Problemen var ännu en gång relaterade till sjukhusets tekniklösningar och de IT-system som måste fungera för att vården i sin tur skall fungera. Personalen kunde inte läsa patientjournaler eller larma. Journalsystemet TakeCare och sjukhusets larmsystem låg nere under flera timmar.

Annons

Sedan öppnandet av Nya Karolinska under hösten 2016 har man haft stora problem med larmsystemet. Efter en uppdatering i tisdags kraschade systemet ännu en gång, och sjukhuset tvingades gå upp i så kallat stabsläge. Under ett stabsläge organiserar sig sjukhuset för att kunna anpassa vårdens bemanning och organisation snabbare till ett sämre läge. Nyckelpersoner rings in, och personal kan beordras stanna kvar efter avslutat arbetspass. Detta skedde när Nya Karolinska återigen drabbades av teknikstörningar.

Personal på Nya Karolinska vittnar om ständiga problem med sjukhusets larmsystem, och annan teknik. Man känner oro över att stå ensamma med en svårt sjuk patient på grund av att tekniken inte fungerar som den skall, och man konstaterar att vårdarbetet ofta blir lidande av att system som måste fungera inte gör det. Drömmen om att få jobba i nya, fräscha vårdlokaler har utvecklats till en mardröm för många. Personalomsättningen ökar i takt med att anställda har gett upp.

Under den tid Nya Karolinska har varit i drift har man kunnat konstatera flera fall där konstruktionen inte håller. Hundratalet felbyggda badrum måste nu åtgärdas för hundratals miljoner kronor. Väggar och dörrar harvarit felplacerade, hela avdelningar ”glömdes” bort under byggnationen. Vattenläckor och teknikstrul har skapat fler ”kaoskvällar” på sjukhuset.

Under tisdagens stabsläge tvingades man omdirigera ambulanser till andra sjukhus i Stockholm. På onsdagen var problemen lösta, och verksamheten kunde återgå till det normala.

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!