Hyrde ut villa – fick huset sönderslaget

Hem Inrikes Hyrde ut villa – fick huset sönderslaget
Hyrde ut villa – fick huset sönderslaget

En kvinna i Hässleholm hyrde ut sin villa till en familj nyanlända efter önskemål från stadens socialtjänst. När familjen hade flyttat ut var villan i behov av renovering för 120 000 kronor.

Kvinnan hade en villa som stod tom, och annonserade ut den för uthyrning på webbsidan Blocket. En nyanländ familj blev intresserad och efter kontakt med socialtjänstens biståndshandläggare verkade en bra lösning vara på gång. Socialtjänsten lovade att stå för hyran, elräkningen samt depositionen, men det blev kvinnan själv – och inte socialen – som fick stå på kontraktet. Enligt socialtjänsten var detta förfarande av pedagogiska skäl. Den nyanlända familjen skulle få pengar insatta av socialtjänsten för att själva betala hyran till kvinnan. Allt för att lära dem hur det fungerar i det nya hemlandet.

Annons

Familjen flyttade in den 1 mars 2016, och kontraktet var skrivet på ett år.

Elräkningen blev snabbt ett problem då kostnaderna för el för den nyanlända familjen överskred den norm som socialtjänsten använde sig av. Familjen ansåg att värden – kvinnan – skulle stå för den del av elkostnaderna som inte kommunen avsåg betala. Efter kontakt med biståndshandläggaren fick familjen besked från socialtjänsten om att de skulle betala hela elräkningen. Efter denna händelse fick kvinnan fler hotfulla och kränkande SMS från sina hyresgäster.

Då situationen snabbt blev ohållbar, med flera hyresgäster än den familj som skulle bo i huset, ett sopberg på tomten samt ett snabbt eskalerande slitage av den uthyrda bostaden valde kvinnan att säga upp hyreskontraktet redan den 1 augusti 2016. Efter ännu fler hot samt ett icke-existerande stöd från polis och socialtjänst beslutade sig kvinnan för att låta familjen bo kvar kontraktstiden ut.

När det var dags för familjen att flytta ut, den 28 februari 2017, fanns inga tecken på att hyresgästerna avsåg att flytta ut. Socialtjänsten hade inte ordnat något nytt boende. Värden gav hyresgästerna en dags respit, och hotades återigen. När kvinnan återvände nästa gång hade familjen flyttat. Kvar fanns ett hus i stort behov av renovering, på grund av fuktskador, mögel och ett större slitage än tänkt.

Familjen har en återstående skuld till kvinnan på 6500 kronor för obetald hyra.

 

Fredrik Antonsson

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!