Jaktvapen med pistolgrepp ej tillåtet

Hem Inrikes Jaktvapen med pistolgrepp ej tillåtet
Jaktvapen med pistolgrepp ej tillåtet
Vissa vapen med pistolgrepp underkänns för jakt av polisens tillståndsenhet. De är annars förvillande lika andra vapen – som är tillåtna för jakt – med just pistolgrepp. Normalt godkänns eller underkänns vapen för vissa ändamål endast med hänsyn till kaliber eller t ex pipans längd eller om kolven är vik- eller fällbar. Samt om innehavaren kan misstänkas bryta mot ändamålet.

Anders Lindström, ordförande i Sveriges vapenhandlareförening, tycker att polisens motivering är märklig. Han säger, att skyttet underlättas av pistolgreppet och det kan ju knappast vara fel. Lindström anser också att polisen lägger in subjektiva bedömningar som att jaktvapnet skulle vara likt militära dito. Det blir därför väldigt svårt för vapenhandlare att ta in en ny vapenmodell – litet på vinst och förlust. Man vet aldrig om den blir godkänd.

Annons

Vapenimportörerna har nu begärt att få möta Rikspolisstyrelsen för att inför denna visa vilka nya modeller man avser att ta hem. Hittills har man inte fått till något sådant möte.

Vapenlagen anger följande: ’Tillstånd att inneha skjutvapen får meddelas endast om det skäligen kan antas att vapnet inte kommer att missbrukas. Tillstånd får meddelas endast för särskilt angivna ändamål. Tillstånd till innehav av skjutvapen för skjutning får meddelas endast om vapnet är lämpat för det ändamål som tillståndet skall avse.’

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!