Nya övningar på landets sjukhus

Hem Inrikes Nya övningar på landets sjukhus
Nya övningar på landets sjukhus
Sjukvården har alltid behövt öva för att klara av sina arbetsuppgifter och sitt arbete. Läkare övas i sin profession precis som sjuksköterskor och undersköterskor. Tillsammans har de olika yrkesgrupperna sedan länge övat på bland annat katastrofer och andra krävande situationer. När arbetsmiljön förändras krävs nya och andra övningar för att förbereda personalen inför extrema situationer.

Såväl hot som våld mot personal på landets sjukhus uppmärksammas allt mer. Det allt grövre våldet i samhället påverkar även våra sjukhus, med fler skottskador relaterade till kriminella gäng. Hotbilden mot personal och andra vårdtagare påverkas när ofta stökiga och omedgörliga patienter tas emot på sjukhusen. På flera av landets sjukhus har man nu börjat öva sin personal i att hantera de situationer som kan uppstå.

Annons

En stor mängd anhöriga, vänner och bekanta som tar sig in på sjukhuset och ställer till oordning är ett övningsmoment. Hur får man vården att fungera för såväl patienter som personal vid en sådan situation? En aggressiv patient hotar personalen. Hur hanterar man en sådan person på rätt sätt? Samarbetet mellan vårdpersonal, sjukhusets ordningsvakter och polisen övas också för att skapa en större trygghet på sjukhuset.

Antalet övningar för att hantera hot och våld på vårdinrättningar ökar nu snabbt och brett över landet.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!