Ökande intresse för jägarexamen

Hem Fokus Ökande intresse för jägarexamen
Ökande intresse för jägarexamen
Naturvårdsverkets statistik visar, att intresset för jakt och att ta jägarexamen ökar. Framför allt tycks detta vara fallet i storstadslän som Stockholm, Uppsala och Skåne.

Mellan 2010 och 2016 ökade antalet personer med jägarexamen med 70 procent i Stockholms och Uppsala län. I Skåne var ökningen 42 procent. Glesbygdslän långt från storstäderna – Värmland Västernorrland, Västerbotten – hade närmast oförändrade siffror. Utslaget på hela landet, var det färre som tog jägarexamen 2016 än 2010.

Annons

En del har ställt sig frågan om det då verkligen är jaktintresset i storstadsregionerna som lockar. Eller om det handlar om vapenlicensen. Många människor är rädda idag och litar inte på att polisen kommer (i tid).

Antalet vapenlicenser ökar, medan antalet sålda jaktkort minskar. Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Umeå universitet har nu börjat undersöka sambanden.

Källor inom Sveriges Jägareförbund, som NB har talat med, menar dock att man inte skall överdriva risken att människors oro driver upp antalet jägarexamina. Man ser tvärtom ett ökande och genuint intresse för natur- och viltvård. Många läser in jägarexamen som ren allmänbildning.

Det faktum att det kan ta tid att skaffa sig jaktkort efter avlagd jägarexamen hänger också ofta ihop med att det inte är alldeles lätt för dem som bor i storstäderna att få tillgång till jaktmark.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!