Räddningstjänst tvingades vänta på poliseskort

Hem Inrikes Räddningstjänst tvingades vänta på poliseskort
Räddningstjänst tvingades vänta på poliseskort
Räddningstjänsten i Uppsala tvingades vänta i flera timmar på att rycka ut till stadsdelarna Gottsunda och Valsätra, trots att det brann på flera platser. Orsaken var att brandbilarna behövde poliseskort av fler poliser än man kunde få fram i rikets fjärde största stad. Först efter förstärkning av kravallutrustad polis från Stockholm kunde räddningstjänsten rulla in och göra sitt jobb.

Första larmet om brand i Gottsunda kom vid 18:30-tiden på kvällen den 22 november. En soffa brann vid en parkering. Därefter kom larm om en bil som brann i ett garage. Bilbranden spred sig snabbt till fyra till fem andra fordon. Rökutvecklingen var stor. I garaget fanns ytterligare ett 50-tal fordon.

Annons

På andra platser i stadsdelarna släpade ungdomar fram sopkärl och tände på. Ytterligare bilbränder anlades och södra delarna av Uppsala var snart täckta av rök. Samtidigt väntade räddningstjänsten på poliseskort för att kunna rycka ut.

Av rädsla för stenkastning och andra angrepp på blåljuspersonalen tvingades polis och räddningstjänst i Uppsala vänta in förstärkning från Stockholm. Efter drygt tre timmar kunde polis säkra arbetsmiljön för räddningstjänsten och bränderna släckas.

” – Det är vår uppgift att säkerställa att räddningsstyrkorna har en säker och trygg arbetsmiljö. Därför var vi tvungna att avvakta. Vi har under flera tillfällen har vi blivit attackerade och angripna av stenkastning i området.” säger Lisa Sannervik vid Polisen i Region Mitt. Sannervik avslutar med ” -Det är naturligtvis beklagligt för de boende i området. Men vi måste sätta säkerheten för vår personal i första rummet.”

Det finns misstankar att gårdagens bränder och skadegörelse i Gottsunda och Valsätra var en reaktion på polisens pågående arbete mot den organiserade brottsligheten i Uppsala.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!