Sensmoralen i detta…

Hem Ledare Sensmoralen i detta…
Sensmoralen i detta…

Om vi nu har förstått det här rätt, har Sverige i huvudsak haft relationer till två grupper av afghaner:

Dels har vi ett fyrtiotal militära tolkar, vilka tjänstgjorde med svensk trupp i Afghanistan under flera år av fredsbevarande mission. Dels finns en grupp om tiotusentals så kallade ensamkommande, där ett stort antal – visade det sig – har ljugit om sin ålder.

Den förra gruppen har levt under dödshot och har kämpat i åratal för att få en säker fristad i Sverige. Många privata aktörer har ansträngt sig litet extra genom arbete eller pengagåvor för att kunna ge dem framför allt advokathjälp. Detta har i regel administrerats via Sveriges Veteranförbund. I övrigt har intresset varit noll och intet för gruppen, trots dess insatser för Sverige. Ungefär hälften har nu lyckats få en fristad i vårt land.

Lagen gick absolut inte att rucka på vad gällde den förra gruppen.

Den senare gruppen har i de flesta fall kommit till Sverige närmast från Iran. De fick snabbt stöd av allt från yrkesdemonstranter och media till vänstersinnade kommunal- och riksdagspolitiker. De flesta av dessa afghaner kommer nu sannolikt att få stanna i Sverige, eftersom centern ser ut att rösta med vänsterpartierna. Intresset har varit stort för gruppen, trots att den inte utmärkt sig speciellt. Och i den mån vissa inom den ändå har gjort det, handlar det dessvärre oftast om kriminalitet.

För den senare gruppen är man nu beredd att – via en riksdagsomröstning – sätta lagen åt sidan.

Sensmoralen och signalen blir alltså denna: Sköter du dig, gör en insats för Sverige eller är ärlig med din ålder, då har du inte en chans. Du åker ut. Ljuger du däremot, få du stanna. Även om du begår brott.

Då har vi lärt oss det.

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!