Listigt av Löfven

Hem Fokus Listigt av Löfven
Listigt av Löfven
Hur kunde Socialdemokraterna ge med sig och tillåta Miljöpartiet att bestämma utgången av den långdragna historien om de utvisningshotade afghanerna? Plötsligt var allt tidigare tal om ordnad asylpolitik som bortblåst.

Socialdemokraterna hade lagen bakom sig. De hade dessutom kommunernas S-politiker med sig. Kommunpolitikerna förstår ju vilka konsekvenserna blir på sikt. Det blir inte billigt. Även oppositionen stod bakom S. Förutom möjligen då en och annan centerpartist…

Ja, den enkla förklaringen är väl att S-delen av regeringen helt enkelt gav upp för tjatet från MP-delen. Och även om S hade resten av riksdagen bakom sig – förutom V och MP – riskerade regeringen att spricka några månader innan valrörelsen drar igång. Det hade varit en katastrof för S, om de vill gå till val på samma underlag som sist.

Men Löfven & Co var sannolikt inte dummare än att de förstod, att det även fanns en möjlighet att spränga Alliansen. Centerns migrationspolitiska taleskvinna – Johanna Jönsson – var ju snabbt framme och hjälpte honom. Det enda C nu kan göra i en riksdagsomröstning är att antingen löpa linan ut och rösta med vänsterblocket. Eller så lägger de ned sina röster.

För det tredje slog det också: Löfven har naturligtvis kalkylerat med en tänkbar valförlust. Socialdemokraterna lämnar förvisso ogärna ifrån sig makten om de inte måste. Men det kan ju trots allt inträffa… I det läget kommer efterträdarna att få hela asyl- och migrationshärvan i knät. Precis som Löfven fick av Reinfeldt.

Nu är signalen dessutom tydlig: Lagen kan alltid rundas, om det behövs.

Löfven är en gammal slipad fackföreningsbas och han har haft tid att fundera. Men kanske drar han ändå kortaste strået, för detta taktiserande kommer att få långsiktiga konsekvenser för Sverige och inte minst för Löfvens egen väljarkår.

Kring detta återkommer vi längre fram.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!