Flest fattigpensionärer i Sverige

Hem Fokus Flest fattigpensionärer i Sverige
Flest fattigpensionärer i Sverige
Betydligt fler pensionärer i Sverige än i våra nordiska grannländer lever under gränsen för relativ fattigdom. En undersökning utförd av EU-kommissionens egen statistiskbyrå Eurostat visar att 16.8% av de svenska pensionärerna är att betrakta som fattigpensionärer.

Var sjätte svensk pensionär lever under fattigdomsgränsen. Det är en avsevärt högre siffra än i grannländerna, och även högre än i en majoritet av EU:s medlemsländer. I siffror handlar det om 328.000 personer, som tvingas leva på mindre än 60% av landets medianinkomst. I Sveriges fall handlar det om att klara sig på 11.800 kronor per månad.

I gruppen över 75 år lever 24.5% – var fjärde pensionär – under den relativa fattigdomsgränsen. Kvinnor över 75 år är särskilt utsatta, där hela 31.3% kan kallas fattigpensionärer.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!