Goda kunskaper i svenska viktiga för vårdpersonal

Hem Inrikes Goda kunskaper i svenska viktiga för vårdpersonal
Goda kunskaper i svenska viktiga för vårdpersonal
Vi har ofta hört politiker och opinionsbildare berätta för oss om läkare och andra högre utbildade människor som har kommit till Sverige med migrantströmmarna. För den som inte riktigt är insatt i dessa frågor, ser det ju väldigt illa ut när en läkare – verklig eller föregiven – jobbar med andra uppgifter än de han eller hon är utbildad för – nämligen att hjälpa sjuka människor.

Sveriges Läkarförbund (SLF) ägnar mycket uppmärksamhet åt just utbildningsfrågor för de människor som kommer som migranter och anger att de är läkare. Sedan är det Socialstyrelsen som gör bedömningen och utvärderingen av utländska examina. Därpå fattar Universitets- och Högskolerådet (UHR) det definitiva beslutet.

Annons

Det tar tid, berättar man på Socialstyrelsen, att få sin läkarlegitimation, även om man är helt klar med utbildningen utomlands. Det är ofta något som behöver kompletteras. Dessutom tar det tid att skaffa tillräckliga språkkunskaper i svenska som behövs för att få jobba i den svenska vården.

På Socialstyrelsen konstaterar man: För att få läkarlegitimation gäller olika regler, beroende på om man har en behörighet att utöva ett yrke i ett annat EU-land eller om man har fått sin utbildning utanför EU. Språkkraven som ställs är desamma oavsett utbildningslandet. Språkkunskaper kan visas på olika sätt. Huvudregeln är något av följande:

Svenska på nivå C1 enligt den gemensamma europeiska referensramen för språk (GERS).

Svenska 3 eller svenska som andraspråk 3 vid exempelvis Komvux (gymnasial vuxenutbildning).

Annan kurs eller prov som ger behörighet till högskolestudier. (Här kan man få detaljer via antagning.se).

Söker man ytterligare information om språkkraven och vad som krävs för att få legitimation, kan man gå in på https://legitimation.socialstyrelsen.se/sv. Där hittar man vad som gäller för EU-land respektive icke EU-land samt i vilket yrke.

Christopher Jarnvall

Annons

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!