Nytt spår efter den försvunna argentinska ubåten San Juan

Hem Utrikes Nytt spår efter den försvunna argentinska ubåten San Juan
Nytt spår efter den försvunna argentinska ubåten San Juan
Det argentinska havsforskningsfartyget Victor Angelescu har lokaliserat ett föremål i havet som kan vara den saknade ubåten ARA San Juan. Ubåten har varit försvunnen sedan den 15 november. Den 30 november avslutades sök-och räddningsoperationen då det inte längre fanns något hopp om att finna besättningen på 44 personer vid liv. Sedan dess har fartyg sökt vraket efter ubåten.

Ett föremål som bedöms vara 62 meter långt och 13 meter högt har hittats i havet utanför Argentina. Föremålet finns på 477 meters djup och måtten på föremålet stämmer bra överens med ARA San Juan.

Havsforskningsfartyget Victor Angelescu lokaliserad föremålet första gången redan den 30 november klockan 07:32 på morgonen lokal tid. Efter flera svep med fartygets avancerade sonar samt ekolod har man kallat en rysk miniubåt mot platsen. Den ryska miniubåten kan jobba på djup upp till 1000 meter. Med miniubåtens hjälp tror man sig kunna fastställa ifall man slutligen har funnit platsen där ARA San Juan förlorades med sin besättning-

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!