Malmö stad stramar upp hanteringen av bistånd till papperslösa

Hem Fokus Malmö stad stramar upp hanteringen av bistånd till papperslösa
Malmö stad stramar upp hanteringen av bistånd till papperslösa
Arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö stad har beslutat att strama upp hanteringen av bistånd till papperslösa. Tidigare har ett ombud kunnat be om nödbistånd å den papperslösa vägnar på stadens socialkontor. Med de nya reglerna måste den papperslösa själv uppsöka socialtjänsten för att få hjälp.

Malmö stads arbetsmarknads- och socialnämnd beslutade vid ett möte den 28 november om att förändra hanteringen av bistånd och stöd till stadens papperslösa. En månadsvis utbetalning ansågs av nämnden vara för glest, och man kommer framöver övergå till utbetalning veckovis eller varannan vecka.

Annons

Dessutom kommer det inte längre accepteras att ett ombud söker nödbistånd för den papperslösa. Den papperslösa måste själv uppsöka socialkontoret för att kunna få stöd och bistånd av staden. Detta för att säkerställa att att bistånd och stöd hamnar i fel händer, enligt politikerna i Malmö stad.

Bidragsnivån kommer att vara oförändrad och papperslösa barn kommer att ha rätt till det högsta bidragsbeloppet enligt socialbidragsnormen.

 

Fotnot: Men papperslös menas människor som befinner sig i Sverige utan tillstånd. 

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!