Så mycket skatt betalar du

Hem Inrikes Så mycket skatt betalar du
Så mycket skatt betalar du

I de nu aktuella diskussionerna kring nya skatter och inte minst rörande vad vi skattebetalare får – eller inte – för pengarna (vård, skola, omsorg, rättsväsende, försvar…) kan det också vara intressant att veta hur mycket vi betalar i skatt varje månad. Det blir då lättare att göra sin egen bedömning.

Om vi tar en rätt normal bruttolön på 30.000 kronor i månaden, konstaterar vi att den egentligen ligger på 39.500 kronor. Arbetsgivaren har redan betalat 9.500 i sociala avgifter (pensionsavsättning, sjukförsäkring) innan vi ser vår månadslön på beskedet.

På de 30.000 betalas sedan kommunalskatt. Vi har dock rätt att lyfta undan 1.000 kronor i ett s k grundavdrag. Därefter betalar vi i genomsnitt runt 32 procent i kommunalskatt på 29.000 kronor. Det handlar i pengar om runt 9.000.

På detta har man sedan rätt att göra ett s k jobbskatteavdrag, vilket då sänker skatten med 2.000 kronor. Vi får alltså kvar 23.000 att använda för egna utgifter under månaden. När vi sedan handlar, betalar vi indirekt mer skatt: Moms. bensinskatt, alkoholskatt – naturligtvis beroende på vad vi väljer att köpa. I genomsnitt handlar det om ytterligare cirka 19 procent i indirekta skatter.

Vi summerar: Av lönen på 39.500 kronor drar arbetsgivaren först 9.500 kronor och betalar in för din socialförsäkring. Sedan betalas kommunalskatten på 7.000 efter avdrag. De indirekta skatter vi betalar under månaden på det vi handlar ligger på 4.500. Totalt handlar det om 21.000 kronor i skatt. Du får själv behålla 18.500.

I procent: 47 procent till dig och 53 till den offentliga sektorn.

Christopher Jarnvall

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!