Systemkollaps…

Hem Fokus Systemkollaps…
Systemkollaps…
Ofta hör vi numera talas om begreppet ’systemkollaps’. Ett något svepande begrepp för det tillstånd Sverige befinner sig i. Men vad innebär det? Hur skall vi definiera just ’systemkollaps’?

Man kan väl lägga in litet av varje i det: Försvarsmakten klarar inte av att försvara Sverige, polisen hinner inte med att utreda alla brott, sjukvården hinner inte ta hand om dem som är sjuka och skadade, skolorna brister i undervisning, pensionerna räcker inte till dem som har betalat skatt i hela sitt liv…

Annons

Sverige fungerar helt enkelt inte som det var tänkt.

I dagarna diskuterades frågan i P1:s Studio Ett. Öppet och frispråkigt – det börjar minsann hända saker även i traditionella media! Mycket intressant. BRÅ och polisen talar om att rättsstaten är satt under press. Vi ser en kraftig ökning av antalet skjutningar, färre vågar vittna om brott, fler väpnade attacker mot polisen… Vi har helt enkelt fått en brottslighet på halsen som vi inte är rustade för att klara av.

Lise Tamm tillträder om några veckor som chefsåklagare på riksenheten för internationell och organiserad brottslighet. Hon intervjuades och var rätt rak i sitt sätt att bekräfta den dystra bilden, där vissa delar av vårt land idag börjar likna krigszoner.

Hur skall samhället komma ifatt brottsligheten? Ja, inte genom att snubbla över motsägelsefulla riktlinjer, där man å ena sidan skall ha ’noll-tolerans’ mot brott – å andra sidan skall undvika att frihetsberöva folk. Framför allt unga, som står för en stor del av kriminaliteten. Tamm var tydlig.

Lise Tamm riktade även kritik mot den brist på konsekvensanalys vi ser hos politiker, som snabbt vill visa resultat. Det gäller exempelvis skapandet av nya jobb, där man har öst ut pengar utan kontroll och eftertanke. Med den påföljd att brottsligheten har växt exempelvis även in i vården och omsorgen (missbruk av personliga assistenter), där det i vissa fall har fuskats ’en masse’.

Sverige, vårt samhälle och vår lagstiftning hänger helt enkelt inte med. Och så länge vi inte gör det kommer nedgången att fortsätta. Det är kanske det mest flagranta exemplet på vad vi menar med systemkollaps.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!