Göteborgs stad inför könsneutralt språkbruk

Hem Fokus Göteborgs stad inför könsneutralt språkbruk
Göteborgs stad inför könsneutralt språkbruk
Göteborgs stad kommer att följa Stockholms exempel och anamma ett mer könsneutralt språkbruk. Ord med en tydlig manlig framtoning, som till exempel byggherre, bör enligt Göteborgs stad ersättas av andra ord.

Stockholms stads ambition att förändra kommunikationen till ett mer inkluderande och könsneutralt språkbruk har inspirerat Göteborg. Målet för Göteborgs stad är att få de anställda att använda mer könsneutrala ord i sina kontakter med medborgare, andra myndigheter och aktörer som staden samtalar med.

Inom Göteborgs stad har man redan bytt ut ordet tjänsteman mot tjänsteperson. Genom dialog avser man att förändra språket och förändra ord. Till exempel bör en fotbollsplan för 11 spelare per lag inte längre kallas ”Elvamannaplan” utan ”Elvaspelarplan”.

Målet med Göteborgs stads förändringsarbete vad avser språk är att de anställda skall kommunicera på ett ”mer jämlikt” och ”civiliserat sätt”.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!