Polens ambassdör missnöjd med Dagens Nyheter

Hem Fokus Polens ambassdör missnöjd med Dagens Nyheter
Polens ambassdör missnöjd med Dagens Nyheter
Den polska ambasssadören i Stockholm Wiesław Tarka har i ett brev till Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski uttryckt missnöje med hur tidningen beskriver Polen. Dagens Nyheters rapportering beskrivs som ”osann” och ”ensidig”.

Flera artiklar om Polen i Dagens Nyheter har fått den polska ambassadören i Sverige att reagera. Nyhetsrapporteringen anses vara missvisande, och skildra Polen med enbart negativa nyheter. Dagens Nyheters beskrivning av firandet av den polska självständighetsdagen är en sådan nyhet som väckt förundran på den polska ambassaden.

” – Det är sant att det bland de som firade fanns högljudda men marginella grupper av aggressiva nationalister. Dessa fördömdes bestämt av republikens president Andrzej Duda, jag citerar: ”Det finns ingen plats i Polen för främlingsfientlighet, patologisk nationalism och antisemitism.” Samtidigt firade tiotusentals fredligt…” skriver ambassadör Tarka till den chefredaktör Wolodarski.

I en annan artikel beskriver Dagens Nyheter hur ett höjt flerbarnstillägg i Polen skall få kvinnor att föda fler barn och stanna utanför arbetslivet. Med siffror som visar på ett förbättrat jämställdhetsarbete i Polen ifrågasätter ambassadören Dagens Nyheters agendajournalistik i sitt brev.

På den polska ambassadens hemsida kan man ta del av ambassadör Tarkas brev.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!