Amnesti – annars blir det kaos

Hem Fokus Amnesti – annars blir det kaos
Amnesti – annars blir det kaos
Pressen på den socialdemokratiska delen av regeringen att ge vika för miljöpartiets amnestikrav för obstruerande afghaner har (tillfälligt) lättat. Nu har regeringen gjort sitt. Bollen ligger hos lagrådet eller riksdagen att säga ’ja’ eller ’nej’.

Men vad som än händer får detta konsekvenser för lång tid. De flesta har nog inte riktigt förstått vad det innebär att runda gällande lagstiftning och börja tala om undantag. Det är farligt att låta känslorna ta över regelverket. Eller att låta stressen styra. Då är vi plötsligt ute på mycket osäker mark. Och man kan med fog fråga sig: Vad skall vi då med regelverket till?

Hur lyckades förespråkarna av en migrations-amnesti vända statsministern Stefan Löfvén (S) och migrationsministern Heléne Fritzon (S)? De som båda, bara några veckor tidigare, uttryckligen sade att någon förändring eller hävning av Migrationsverkets beslut var utesluten…

En av de mest aktiva organisationerna som låg bakom kampanjen om att 10.000 – eller är det 20.000? – merparten män skall få stanna är organisationen #Vistårinteut, som även har kopplingar med LO (vilket utredaren och debattören Rebecca Weidmo Uvell har visat).

Det var framförallt två argument som organisationen #Vistårinteut lyfte fram som är intressanta för att förstå händelseförloppet – från ett bestämt ’nej’ till ett ’ja’.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att organisationen och andra amnesti-förespråkare lyckades pricka in regeringens akilleshäl: Hur ser världen på Sverige?

Ett viktigt argument: Att Sverige med en migrations-amnesti skulle kunna hålla huvudet högt i kommande internationella förhandlingar, bet sannolikt. Dessutom kan nu regeringen obehindrat framhärda i att det skall vara ett delat ansvar för migranter mellan EU-länderna.

Ett annat argument vittnar om vilken oordning det är i landet. Hur många som befinner sig i Sverige illegalt är okänt. Någonstans mellan 20.000 och 100.000 människor. Oavsett vilken siffra vill regeringen inte ta ansvar för fler som håller sig undan svenska myndigheter och därmed riskerar att skapa kaos i samhället.

En alltför stor grupp utan identitet kan innebära att hela rättssamhället faller samman. Eller som #Vistårinteut så subtilt uttrycker det: ’Amnesti till alla ensamkommande unga innebär med andra ord en win-win-situation för alla’.

Smarta lobbyister. Först ställer man till med problemet, sedan presenterar man lösningen… Och ’någon annan’ får betala för kalaset. Ett kalas som kommer att få stora efterverkningar. Har man väl börjat sidsteppa lagen, kan man ju fortsätta.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!