Direktlinje Göteborg-USA läggs ned

Hem Fokus Direktlinje Göteborg-USA läggs ned
Direktlinje Göteborg-USA läggs ned
Atlantic Container Line (ACL) tar bort Göteborg från sin USA-slinga efter 50 år. Detta kan komma att medföra dyrare och långsammare transporter för svenska fartyg. Kostnaderna för svensk industri kan också komma att öka eftersom omlastningskostnader nu kommer till.

I stället kommer ACL att tillhandahålla s k feeder-fartyg, som mer flexibelt kan möta de större lastfartygen och dessutom välja andra utskeppningshamnar än Göteborg.

På Sveriges Skeppsmäklareförening menar man, att det finns en koppling till återkommande risker för konflikter i Göteborgs hamn. Hamnarbetarförbundet, den största fackföreningen i hamnen, har visserligen inte ägnat sig åt konfliktåtgärder under hösten, men de har inte skrivit på ett fredsavtal, så risken bedöms vara stor att detta kan ändras.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!