Attacker mot svenska judar i helgen

Hem Fokus Attacker mot svenska judar i helgen
Attacker mot svenska judar i helgen
På lördagskvällen sågs ett antal maskerade män kasta brinnande ’molotov-cocktails’ mot synagogan i centrala Göteborg, skriver Göteborgs-Tidningen. Vid midnatt hade polisen dock ännu ingen misstänkt.

Judiska ungdomar, som hade en fest i en lokal intill synagogan, tog skydd i byggnadens källare, men kunde senare lämna området.

I Stockholm och Malmö demonstrerade olika grupper med bakgrund i Mellanöstern mot Israel. Flertalet hot mot judar uttrycktes: ’…vi ska skjuta judarna’, skrek man på Möllevången i Malmö. Polisen betecknar attackerna som hets mot folkgrupp.

I Stockholm brändes Israels flagga, men enligt ögonvittnen gick det annars lugnt till, trots att demonstranterna blockerade delar av huvudstaden och gjorde det svårt för människor att ta sig fram.

USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad och beskedet om att man flyttar dit ambassaden tros ligga bakom det upptrappade hatet mot svenska judar. Samtidigt är helgens händelser en del av ett mönster som blivit allt tydligare på senare år.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!