Intern (s)trid inför öppen ridå

Hem Fokus Intern (s)trid inför öppen ridå
Intern (s)trid inför öppen ridå
Det pågår en intern strid i Socialdemokraterna. Det är inget unikt inför ett valår. Positioneringar i någon form sker i samtliga partier, men ju närmare valet kommer, desto mer sårbara blir förstås partierna. Och den kamp som nu pågår inför öppen ridå kommer naturligtvis att sätta sina spår i det största regeringspartiet.

Litet förenklat kan man kanske säga, att det handlar om en höger- och en vänsterfalang. Men det rör också enskilda frågor som utrikespolitik och inte minst migration. Ungdomsförbundet SSU har sitt finger med i spelet och vill – tillsammans med flera andra – bli av med de gamla ’gråsossarna’.

Det handlar inte minst om hur och med vem man skall samarbeta efter valet. För Socialdemokraterna utgår från att de kommer att bilda regering i någon konstellation även efter september 2018. Partiet lämnar nämligen ytterst ogärna ifrån sig makten, om de inte är nödda och tvungna av rent uppenbara valresultat. De är av ett annat skrot och korn än den lösliga Alliansen och – i dessa sammanhang – vekare Moderaterna, som vi såg frivilligt kliva åt sidan 2014.

Men den positionering modell-S som nu pågår verkar rätt oklok. Inte bara för att den sker så öppet. Den riskerar att – bildligt – dekaputera ett antal av de äldre och mer erfarna politikerna i partiet.

Nätverket #metoo har kommit väl till pass inför 2018. Talmannen Urban Ahlin har fått schavottera där, nu senast för några dagar sedan. Ahlin tillhör en kategori som ’vänstersidan’ i partiet vill bli av med. Det var också rätt uppenbart för en stor del av ’högern’ inom socialdemokratin.

Föredettingen Mona Sahlin gjorde plötsligt come back idag och offentliggjorde sina anklagelser på #metoo. Kanske mindre i hopp om att gynna en egen fortsatt karriär än om att sänka någon som hon har ett horn i sidan till. Någon har ju också naturligtvis aktivt petat ut henne – såväl 1995 med hjälp av en kreditkortsräkning som nu ganska nyligen, när någon slog hål på hennes vidlyftiga lönekalkyler för livvakten.

Sven-Erik Bucht – regeringens mest anonyme minister – passerar i dagarna revy på grund av sina usla språkkunskaper. Inget som kanske generar vare sig honom eller partiet. Det var länge sedan boklig bildning honorerades inom socialdemokratin. Nej, det som kan försvaga honom är de omfattande men till synes meningslösa ekonomiska ansträngningarna med skattemedel – 650.000 kronor hittills – för att förbättra jordbruksministerns engelska.

Buchts räkning för de privata engelsklektionerna är inget en ’källa’ plockar fram av ren och skär indignation över hur skattebetalarnas pengar förslösas. Någon vill ha bort Bucht och göra honom omöjlig inför valet.

Nu väntar vi med spänning på vilka räkningar som kommer att tillskrivas försvarsminister Peter Hultqvist, en annan av regeringens mer ’grå’ S-ministrar. Socialdemokraterna bör nog besinna sig…

 

Christopher Jarnvall

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 677 30 30 eller på Patreon.

Become a Patron!