Skolan har blivit ett slagfält

Hem Fokus Skolan har blivit ett slagfält
Skolan har blivit ett slagfält

Våra skolor – särskilt gymnasieskolorna    – skall förmedla kunskap och göra barn och ungdomar till självständigt tänkande individer med baskunskaper. Detta för att de skall klara sig i livet.

Annons

I stället verkar gymnasieskolorna ha blivit platser för uppgörelser och politiska manifestationer av olika slag.

Vi vet nu t ex att gymnasiet har gjorts till ett politiskt instrument för att slippa utvisning. Svenska skattebetalares pengar, svenska skattebetalares barn och deras gymnasier blir tummelplats för en aldrig tidigare skådad katt-och-råtta-lek.

Elevstrejken till förmån för utvisningshotade afghaner är väl annars det senaste exemplet på hur gymnasier och gymnasieelever utnyttjas och manipuleras för vissa syften.

Gymnasierna, ser vi också, har blivit en plats där man gör upp med antagonister. Sticker kniven i dem. Det tragiska dådet i Enskede härom dagen väcker fasa inför framtiden. Det är tyvärr inte första gången det sker – sannolikt inte sista heller. Skolorna har en ny fråga att hantera: Metalldetektorer.

Det gick någon dag, så utrymdes ett gymnasium i Upplands Väsby efter hot och bråk mellan rivaliserande gäng.  Och det verkar fortsätta. Vem skall stå emot när syrier ger sig på afghaner eller vice versa?

Kan vi ha våra barn i svenska skolor framöver? Är det en lämplig studiemiljö? Hur kan vi förhindra mord och dråp på skoltid? Hur kan vi förhindra att våra barn blir manipulerade i politiska syften? Hur återtar vi svenska skolan och våra gymnasier?

Christopher Jarnvall

Annons

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!