Åter till svenska värderingar?

Hem Fokus Åter till svenska värderingar?
Åter till svenska värderingar?
Ofta tänker man numera på att Sverige har reducerats från att vara vårt land, vår bas i tillvaron. En bas som var och är värd att försvara. I stället har Sverige blivit en plattform för lycksökare (som man både kan ha och mista). Sverige kan man hantera litet hur som helst. Komma och gå till, litet som man önskar…

Hur blev det så? Var det inträdet i EU i mitten av 1990-talet? Var det slopandet av den allmänna värnplikten? Eller vad?

Annons

Socialdemokraterna drev 1975 igenom, att Sverige skulle bli mångkulturellt. I samband härmed slopade vi arbetskraftsinvandringen till förmån för asylinvandring. Det innebar, att många människor inte kom till Sverige för att arbeta, utan för att få skydd under en tid. Trots det valde många att stanna, utbilda sig, arbeta. Rota sig. Men banden med det gamla landet förblev i alla fall ofta känslomässigt oklippt.

Många ville nog egentligen bli svenskar på riktigt. Svenskar med bakgrund i Jugoslavien eller Iran eller var man nu kom ifrån. Men svensk kultur och svensk historia smusslades undan. Och hur skulle då nya svenskar kunna lära sig något?!

Sverige blev ’multikulti’. Och det blev en katastrof. Inte för att assyrier eller chilenare hade svårt att köpa läget. Det hade de inte. De är bra människor som uppskattade sitt nya hemland. Men de hade ofta svårt att hitta det svenska. Ingen berättade ju för dem om Sverige.

Än mer komplicerat blev det förstås, när människor från MENA började komma i allt större mängd. Det blev faktiskt kaotiskt. De kom att hamna på förvaring i någon avlägsen betongförort och ingen ville egentligen kännas vid dem, verkade det.

Sedan kom anstormningen efter 2014. Sverige var extremt illa förberett. Mentalt och infrastrukturellt.

Nu börjar vi se resultatet av ’multikulti’ och normlöshet, resultatet av en samhällsform där främmande sedvanerätt och tradition går före lagstiftning. Ett samhälle där närmast medeltida tankegångar på vissa områden krockar med ett modernt västerländskt samhälle.

Många svenskar sparkade bakut, SD som enda parti krävde assimilering av de nya, inte bara integrering. Flera av de andra partierna såg vad som hände i opinionen. Man svängde. Åtminstone på ytan. Man kan säga att de stora partierna mötte SD i detta. Även om man inte ville låtsas om det.

Annons

Vi hör nu moderater och socialdemokrater tala om svenska lagar och svenska värderingar. Men hur allvarligt menat är det? Och hur lätt är det att återställa ordningen?

Grundlagsändringen 2010 gav etniska, språkliga och religiösa minoriteter rätt att ’behålla och utveckla’ sina egna kulturer. En majoritet i riksdagen röstade igenom ändringen, som även kopplade Sverige till EU.

Vad händer nu? Håller S och M på att återgå till svenska normer, svenska lagar, svensk kultur? Vill man se assimilering i stället för löslig och ömsesidig integrering? Hur skall det gå till med nuvarande grundlag?

Menar S och M verkligen allvar, vill vi se en helt annan attityd mot månggiften, barnäktenskap, åtskilda badtider, könsstympningar, slöjor och burka. Vi vill se en annan, positiv attityd till svenska traditioner som Lucia eller skolavslutningar i kyrkan.

Får vi det, tro? Var arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons tal nyligen om vikten av svenska värderingar uppriktigt menat? Nja, vi får väl de. Gissningsvis handlade det mest om valfläsk…

Christopher Jarnvall

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!