Kyrkan vill driva politik – utan lösningar

Hem Fokus Kyrkan vill driva politik – utan lösningar
Kyrkan vill driva politik – utan lösningar
Tisdag kväll, Aktuellt: Anders Arborelius från katolska kyrkan i Sverige och Julia Kronlid, Sverigedemokraternas kyrkopolitiska talesperson i Riksdagen, diskuterar ’Juluppropet’. Det handlar om ett ekumeniskt initiativ inom samtliga kristna kyrkor i Sverige till förmån för s k familjeåterförening.

’Juluppropet’ startade redan julen 2016. Det verkar inte ha lett någonstans och nu försöker kyrkorna igen, sannolikt utan framgång. Man vill i alla fall att de som har sökt och fått asyl i Sverige också skall få ta hit sina familjer. Ja, det låter ju sympatiskt. Men är det ett rimligt krav?

Annons

Anders Arborelius tycker det. Han menar, att människor mår bättre om de får återförenas med sina familjer. Julia Kronlid tror också att människor mår bättre tillsammans med sina familjer, men hon vänder sig emot att kyrkorna lägger sig i politikernas uppgift. Det finns också en politisk verklighet som kyrkorna inte ser och som man måste ta hänsyn till. Dessutom, menar Kronlid, är det bättre att hjälpa människor på plats.

Det är mycket känslor inblandade i kyrkornas argumentation. Men väldigt få lösningsförslag – om ens några. Men det är väl heller inte kyrkans roll att vara praktisk i detta, utan de andliga får naturligtvis lov att tycka och känna. Men kräver de att bli tagna på allvar i politiska sammanhang, duger det inte att de aldrig presenterar lösningar, bara tyckande. Förstår inte kyrkorna att man också t ex måste ställa försörjningskrav på dem som tar hit sina anhöriga?! Vem skall annars betala?

Sedan kan man faktiskt fundera på varför det är katolska kyrkans svenske ledare och SD:s kyrkopolitiska taleskvinna som debatterar dess frågor i Aktuellt. Var finns ärkebiskop Antje Jackelén och statsminister Stefan Löfven? De två har i alla fall utåt sett lika divergerande uppfattning i detta som Arborelius och Kronlid. Jackeléns svenska kyrka är dessutom inne och försöker sabotera den migrationspolitik som Löfven i alla fall säger sig stå för.

Senhösten 2015 höll Sverige på att drabbas av migrationsinfarkt. Stefan Löfven, som absolut inte skulle bygga murar och stänga gränser nödgades tillslut medge att det var en ’ohållbar situation’ och Sverige införde gränskontroller i början av 2016. Svenska Kyrkan kämpade emot – och fortsätter att sabotera den migrationspolitik regering och riksdag står bakom, men naturligtvis utan att presentera några konkreta lösningar.

Så frågan igen: Varför debatterar inte Jackelén och Löfven? Var finns de i debatten?

 

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!