Polisens slarv är inte det värsta…

Hem Fokus Polisens slarv är inte det värsta…
Polisens slarv är inte det värsta…
Sverige är ett land där gruppvåldtäkterna ser ut att ha ökat markant på senare år. Det finns statistik på att det är så. Sedan kan man fundera på om det beror på att det faktiska antalet verkligen är större än tidigare, eller om det bara är anmälningsbenägenheten som har ökat… Det senare verkar dock mindre sannolikt, även om vissa aktörer gärna vill behålla skygglapparna på och tro att det förhåller sig så.

Sverige är ett annat land idag än för bara några år sedan. Men vårt land har fotfarande en lagstiftning och en process i rättsmaskineriet som är skapat för en helt annan tid. Litet förenklat skulle man kunna säga att processen hör till tiden före gängvåldtäkterna och skjutningarna. Från tiden när Sverige var ett ganska oskyldigt land och gängvåldtäkter var något vi bara hade hört talas om. Om ens det.

Annons

Sverige är idag ett land, där kvinnor inte kan känna sig säkra. Sverige är ett land, där man måste låsa ordentligt om sig. Sverige är ett land där inhägnade stadsdelar snart är ett faktum. Sverige är ett land där privata vaktbolag tar över polisens uppgifter, den ena efter den andra. Sverige är ett land där medborgarna är rädda och beväpnar sig om de har möjlighet. Sverige är ett land, där respekten för rättsväsendet numera är noll och intet.

Den socialdemokratiska regeringen kan ägna hur mycket tid som helst åt att lagstifta mot sex utan samtycke eller vad den nu håller med på för tandlösa åtgärder. Det enda som tränger igenom bruset är den friande domen mot fem ’unga män’ som – det är tydligen de flesta ändå övertygade om – är skyldiga men släpps i brist på hållbara bevis. Detta är allvarligt och skapar ett förakt för ’rättvisan’ från just dem som den är ägnad att skydda. Följden blir lynchmentalitet och ökad tilltro till självförsvar.

Den svenska rättsstaten föraktas också av den mobb som skränande störde en manifestation i Fittja under gårdagen. En mobb, ur vars krets de friade ’unga männen’ tycks ha hämtats och där de nu hyllas som hjältar. Samtligt som föraktat för den menlösa svenska rättsstaten flödar.

Jamen, säger de rättslärde, det gick inte att döma på annat sätt. Det var inte ställt utom all tvivel… Och så vidare. Jamen, säger andra – de som låtsas som om Sverige är som vanligt – det var på grund av polisens slarv och schabbel som det inte kunna falla någon dom över gärningsmännen. För att de som stod inför skranket faktiskt är skyldiga verkar alla utgå från – möjligen undantaget deras advokater. Den skränande och hånande flocken i Fittja på tisdagen talar sitt tydliga språk. Nu ser det att det är fritt fram: Manifestera på ni bara, ni kommer inte åt oss!

Men det är inte egentligen rättsmaskineriets stundtals frustrerande petighet som är problemet. Den petigheten är egentligen bra för rättssäkerheten. Nästa gång är det någon som är oskyldigt utpekad. Inte heller är det egentligen polisens verkliga eller förmenta slarv som är det verkliga problemet. Nej, det ligger dessvärre djupare än så.

Vi har under decennier tagit emot människor och stoppat dem på förvaring i någon förort, lämnat dem där, struntat i att förmedla värdegrund och att ställa krav. Struntat i att kräva av dem att de skall bli svenskar eller i alla fall att de skall ta till sig svenska normer och regler. Där ligger problemet. Det handlar om att Sverige är ett annat land idag med delvis andra invånare än det var när de lagar man nu tillämpar en gång stiftades.

Innan roten till det onda – brist på värdegrund och brist på krav – är åtgärdat, spelar det ingen roll om polisen gör en förstklassig undersökning eller ej. Våldsverkarna fyller antingen våra fängelser eller så går de fria och fortsätter att göra gatorna osäkra i städernas betongförorter. De är förlorade hur eller hur, eftersom ingen har krävt av dem att de skall ingå i samhället. Vårt samhälle. Det samhälle som en gång byggt upp den lagstiftning och det rättsväsende de nu föraktar.

Annons

Så skyll alltså inte på polisen. Problemet ligger hos en eftergiven socialdemokrati som bestämde sig för att skapa ett ’mångkulturellt’ samhälle redan för fyrtio år sedan. Problemet ligger hos ängsliga och naiva politiska beslutsfattare som aldrig vågade ställa krav. Problemet ligger i en jamsande vänstermedia som kallar bilbrännande ligister för ’frustrerade unga män’. Problemet ligger i att ingen för länge sedan satte ned foten och pekade med hela handen.

Så länge vi inte inser det, kan regeringen Löfven lagstifta mot sex utan samtycke hur mycket den vill. Alla kommer ändå att flina, ingen kommer att ta vare sig regeringen, riksdagen eller den svenska rättsstaten på allvar. För signalen i Södertörns tingsrätt tisdagen den 19 december var en annan: Kör på, se bara till att offret är påverkat, så går du fri. Sedan kan du skratta och bröla gott åt spektaklet.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!