Jerusalembeslutet är mer än tjugo år gammalt

Hem Fokus Jerusalembeslutet är mer än tjugo år gammalt
Jerusalembeslutet är mer än tjugo år gammalt
Det har varit speciellt mycket fokus på USA och framför allt president Donald Trump under december. Det som har retat upp många är USA:s – förmenta – beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Man har även – i synnerhet i svenska media – ordat mycket om Trumps beslut att flytta ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Men där förvränger man, kanske inte oväntat, verkligheten.

Jerusalem delades 1948 i en israelisk del (västra) och en jordansk del (östra). Efter det att Israel angripits av grannstaterna 1967 och besegrat dem i det s k Sexdagarskriget, ockuperade israelerna bland annat östra Jerusalem och har hållit den delen av staden sedan dess.

Annons

Under president Bill Clintons tid – 1995 – fattade den amerikanska kongressen beslut om att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Beslutet har sedan suspenderats ett halvår i taget av presidenterna Bill Clinton, George W Bush och Barack Obama. Trump fattar alltså inget nytt beslut. Han låter bara bli att suspendera ett drygt två decennier gammalt kongressbeslut.

Trumps politik är alltså egentligen inte så uppseendeväckande som omvärlden gärna vill göra gällande. Däremot kan man ju tycka att det hade varit klokare att fortsatt att suspendera beslutet, eftersom spänningarna nu ökar i området. Men det finns för all del många andra skäl till ökade spänningar, så det gör sakligt sett antagligen varken till eller från.

I FN kommer man nu att rösta kring frågan. Vad än resultatet blir, har USA veto-rätt, så det blir mest som en markering. President Trump har även sagt att USA kommer att dra in ekonomiskt stöd till dem som röstar emot USA i FN. Detta har också upprört många, men är väl egentligen inte så mycket att höja på ögonbrynen för. Det ligger ju knappast i de amerikanska skattebetalarnas intresse att stötta motståndare.

Just den biten – att inte vilja understödja antagonister – är knappast unik för USA.

Sammanfattningsvis kan man säga, att USA:s utrikespolitik följer ett logiskt mönster. Vissa delar –  som frågan om ambassaden i Jerusalem – känns onödigt provokativa. Men det finns egentligen ingen anledning att uppröras över Trumps irritation, då det gäller stater som helt uppenbart går emot USA. Detta är normal utrikespolitik i ett historiskt perspektiv, även om Trumps vedersakare gärna tar även denna chans att slå på honom.

 

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!