Skäms! Väljarna glömmer inte.

Hem Fokus Skäms! Väljarna glömmer inte.
Skäms! Väljarna glömmer inte.

’Vi skulle tidigare ha varit tydliga med att vi inte kan ha ett större mottagande än vad samhället klarar av att ta emot’. Det sade finansminister Magdalena Andersson i Dagens Industri häromdagen. Apropå Sveriges migrationsinfarkt. Precis som om socialdemokraterna någonsin hade försökt formulera något i den stilen, men bara hade blivit missförstådda för sin otydlighet…

Annons

Andersson dammsuger just nu desperat de svenska företagen och de svenska hushållen efter varenda skattekrona. För hon behöver dem. Regeringens migrationspolitik håller på att äta oss ur huset.

Andersson har sällskap av Ylva Johansson, som nyligen deklarerade, att svenska värderingar skall gälla i Sverige. Sedan kom Ardalan Shekarabi ut liksom Aftonbladets politruk Anders Lindberg i Opinion Live… Och vi kan lova er, kära läsare, varenda socialdemokrat som kan formulera sig någorlunda i tal och skrift kommer att upprepa detta och liknande under det kommande året. För nu håller allt på att falla ihop. Det är inte bra, när valet stundar.

Socialdemokraternas spinndoktorer har jobbat hårt för att kopiera den politik, som för inte så länge sedan kallades ’främlingsfientlig’, ’rasistisk’ eller i bästa fall bara ’omänsklig’. På några veckor har regeringen Löfven markerat hårt för ett migrationsstopp och vi minns nog alla hur Löfven hastade omkring i Europa för att försöka få övriga EU-länder att ta sin del av migrantkvoten. Ett smått löjligt spel för gallerierna, som alla, inklusive Löfven själv insåg aldrig skulle bära frukt.

För tre år sedan lät det annorlunda. I valrörelsen 2014 gick Löfven till angrepp mot Reinfeldt och röt: ’Han ställer flyktingar, som flyr för sina liv, mot svensk välfärd och det stör mig…’ Löfven tyckte att Reinfeldt agerade ’ovärdigt’. ’Sverige är ett rikt land’, fortsatte Löfven. ’Om människor måste fly för sina liv skall vi hjälpa dem. Det går inte säga att vi klarar si och så mycket. Vad vi säger är att det går att hantera. Vi har en statsbudget på 1.000 miljarder kronor, det är klart att det finns medel att hjälpa.’

Those were the days…

https://www.expressen.se/nyheter/val2014/lofvens-kanga-mot-reinfeldt-om-flyktingar/

Och Sverigedemokraterna var – på den tiden – både det ena och det andra i partiretoriken. Nu låter Socialdemokraterna själva som SD gjorde då. Kanske bäddar man för att kunna hålla alla dörrar öppna inför valet 2018? Sverigedemokraterna kommer att bli vågmästare vem som än vinner. Och en sak är säker: Regeringens stödpartier MP (finns de ens med efter 2018?) och V lär inte gilla den nya socialdemokratiska policyn. En policy där allt verkar vara ’upside down, inside out’.

Annons

Sedan kan man fråga sig hur allvarligt menad den faktiskt är. Det ligger ju onekligen en paradox i att först ge amnesti åt tusentals människor som har utvisningsbeslut hängande över sig, sedan svänga och försöka få väljarna att tro, att man på allvar tänker sätta ned foten.

Nej, regeringen Löfven och hans socialdemokrater är inte trovärdiga. Reaktionerna har varit hårda och arga under de senaste dagarna. En av de mer pålästa och sakliga debattörerna kände sig ’äcklad’ över svängningen efter det att S i åratal har öst invektiv över dem som har varnat för just detta som nu hänger över regeringen som ett damoklessvärd.

Ja, det är nog många som känner både ’äckel’ och andra starkt negativa känslor inför denna brist på ledarskap, detta gigantiska misslyckande och opinionsmässiga medlöperi. Julen stundar, men även om vi skulle vilja inta en försonlig ton just denna tid på året, har vi inte mycket annat att säga än detta: ’Skäms! Väljarna glömmer inte.’

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!