Åt dem som bygger på Sverige

Hem Fokus Åt dem som bygger på Sverige
Åt dem som bygger på Sverige

Det är juldag och av gamla hävd Gudsfred. Egentligen får man varken kriga eller jaga – egentligen heller inte arbeta – denna dag, den 25 december. Kanske inte så många som bryr sig om detta längre. Men många traditioner i vårt västerländska samhälle har ju också fallit i glömska.

Annons

Juldagen 1914 tystnade dock vapnen på Västfronten och soldaterna klev upp ur skyttegravarna för en sista försoning innan krigets helvete fortsatte i nästan fyra år. Och engelsmännen jagar räv på annandag jul, inte på juldagen.

Nota Bene Nyhetsbyråns ledare juldagen 2017 tänkte jag dock i försonande ordalag tillägna vårt gamla Sverige, ett kungarike sedan tusen år och en gång ett unikt föredöme i världen vad gällde ordning, arbete och välstånd.

Vi svenskar välsignades med en tvåhundraåriga fred och en frihet från ockupation som gjorde oss bortskämda och fick oss att tro, att detta var ett självklart tillstånd. Det gjorde oss tyvärr ganska illa rustade för att förstå världen där utanför. Vi blev heller aldrig riktigt varse värdet av vårt land och det som våra förfäder hade släpat ihop. Vare sig de kom från Vallonien, Tyskland, Finland eller Småland.

Sverige, vårt land, blev en självklarhet. Och sådant man tar för givet tappar ofta sitt värde. Men många av de människor som kommit till Sverige på senare år förstod aldrig vår nonchalanta inställning. De tyckte att vi borde vara rädda om vårt land, vår yttrandefrihet, vårt välstånd. Inte bara slarva bort det.

De – ’nysvenskarna’ – jobbade och slet och byggde på Sverige, liksom de flesta av oss ’gammalsvenskar’. Samtidigt såg de hur vi naivt och utan betänkligheter skänkte bort stora delar av välståndet utan att kräva någon motprestation. Väldigt många – greker, jugoslaver, iranier, chilenare – blev förvånade över vår lättjefulla inställning till allt det som människor byggt upp i det gamla kungariket under tusen år.

Den här juldagen tänker jag speciellt på dem som har byggt Sverige, dem som vårdar Sverige och dem som är och vill bli svenskar – oavsett hudfärg, religion eller etnisk bakgrund. Ledaren idag vill jag tillägna dem som tycker om Sverige, dem som bygger på vårt land.

Vi har väldigt mycket att göra i framtiden och mycket kommer att avgöras fram till nästa val. Glöm inte vad vårt land behöver. Glöm inte att det du gör är en viktig del i en lång process av skapande. Tack för att du bygger på Sverige! God Jul!

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!