Tvåa på bollen…

Hem Fokus Tvåa på bollen…
Tvåa på bollen…

Ledarskapet är dåligt i Sverige. Det blir så när man har dålig rådgivning, får undermåligt beslutsunderlag och gör fel omvärldsanalys. Då blir man en dålig ledare och chef. Det är vad som har skett i Sverige – och även i andra delar av västvärlden. Den svenska opinionen har länge försökt få rikets styresmän och -kvinnor att uppmärksamma det som sker, men det är först nu det börjar hända något.

Annons

Men regeringspartiet Socialdemokraterna blir tvåa på bollen. Andra har redan fångat upp traditionella S-frågor och gjort dem till sina.

Novus-mätningen i december visar att sjukvårdsfrågorna är allra viktigast för människor. Det tycker två tredjedelar av väljarkåren – 65 procent. Under december har invandring och integration återigen ökat kraftigt – till 61 procent. Skola och utbildning kommer därefter – 56 procent. Frågan om lag och ordning har också ökat markant – till 52 procent.

Man ser att det rör på sig i det stora regeringspartiet (det lilla kan vi nog räkna bort vid det här laget, även om de möjligen klarar sig över spärren i september nästa år). Socialdemokraternas vårdpolitik rankas fortfarande som den bästa av svenskarna. När det gäller invandring och integration anser de flesta att Sverigedemokraterna har högst trovärdighet. Moderaterna ligger i täten vad det gäller lag och ordning.

Invandring och integration är alltså fortsatt mycket viktigt. Det är ingen slump att socialdemokrater och moderater nu försöker profilera sig hårt vad det gäller detta område.

Moderaterna under Ulf Kristersson kan nog skapa sig en plattform gällande den frågan, men Socialdemokraterna känns hopplöst efter. Förstod man aldrig efter valet 2014 att detta skulle förbli en viktig fråga?

Socialdemokraternas fumliga agerande för att komma ifatt moderater och framför allt sverigedemokrater i fråga om invandring och integration väcker minnen från andra tider av stora omvälvningar: När Berlin-muren föll och Sovjetunionen rämnade.

Det tog lång tid för Socialdemokraterna att förstå sprängkraften i det som skedde från slutet av 1980-talet och framåt. Via dåvarande utrikesminister Sten Andersson hade man först låtit hälsa att man inte betraktade de baltiska staterna som en ockuperade av Sovjetunionen. När moderaterna och andra borgerliga partier från 1991 drev på med de så kallade måndagsmötena till förmån för balternas frigörelse, kände socialdemokraterna att de borde göra något liknande. De startade egna ’måndagsmöten’ som dock ingen tog notis om.

Annons

Nu skickar man ut relevanta ministrar för att försöka övertyga svenska väljare om att man är för gränskontroller och integration. Samtidigt som man ger tusentals unga män från Afghanistan en ’andra chans’, trots att de har ljugit om sin ålder när de kom till Sverige. Det saknas konsekvens och trovärdighet. Socialdemokraterna har helt enkelt förlorat denna fråga. De var tvåa – eller kanske trea – på bollen.

Skall vi gissa att det stora regeringspartiet även hinner tappa sin ledning vad det gäller sjukvården innan valrörelsen drar igång på allvar…

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!