Var går gränsen?

Hem Fokus Var går gränsen?
Var går gränsen?

’Skjut en snut’, såg man skrivet litet varstans på 1970-talet under den så kallade punkeran. Kanske inte helt allvarligt menat. Det sköts visserligen en hel del runt om i Europa på den tiden. I Spanien, Storbritannien, Frankrike, Italien, Västtyskland… Olika fraktioner som sköt poliser och sprängde folk i luften. De kommunistiska terrorcellerna i framför allt Förbundsrepubliken glorifierades en del av den tidens ’punkare’. Men det mesta i Sverige kunde antagligen avfärdas som barnsliga men osmakliga dumheter.

Annons

Någon gång på 1980-talet tyckte dåvarande utrikesminister Sten Andersson (s) att folkpartiledaren Bengt Westerberg hade en ’felprogrammerad hjärna’. Det var den tidens lågvattenmärke i den politiska debatten och folk var upprörda. Faktiskt med rätta. Det var ändå inte länge sedan då, som man i riksdagen hade kallat varandra vid epiteten ’herr’ och ’fru’.

När vänsterpartisten Lotta Back i dagarna kallar debattören och moderaten Ann Heberlein för ’tilltagande sjuk’ i den politiska diskussionen känns det allvarligare. Litet detsamma som när dissidenter i det forna Sovjetunionen spärrades in på mentalsjukhus. Back är nu anmäld till IVO för sitt uttalande.

’När drar skyddsjakten på sverigedemokrater igång?’ Så skrev en kommunanställd i Mellerud på nätet igår. Enligt uppgift handlade det om en diskussion kring vargjakt och vederbörande säger att han skojade. Jo, NB Nyhetsbyrån har sett konversationen i klartext. Inte särskilt lustig, faktiskt. Vare sig det handlar om Sverigedemokraterna, Liberaler, Vänsterpartisterna eller vem det nu vara månde.

Så var går gränsen?

Nätet är fullt av hat. Från höger till vänster. Det skall ’skyddsjagas’, ’pryglas’ eller utdelas ’nackskott’. Förråande och vedervärdigt! Debatten är mer eller mindre fri på sociala media och det är alldeles omöjligt att kontrollera alla. Det enda man möjligen kan göra är att stänga kommentarsfälten.Tyvärr går det knappast att täppa till alla dumheter som sprids på sociala media. Men vi alla kan vinnlägga oss om att iaktta självcensur (fattas bara!) och att rensa i kommentarsfälten.

Dessutom kan vi begära att anställda i det offentliga – som vederbörande i Mellerud – inte skall komma undan hur som helst med en halvhjärtad varning. Han (i detta fall var det en ’han’) är skatteavlönad och kraven bör därför vara högre ställda.

Vi går nu in i en valrörelse och människor kommer att fara ut mot varandra, kalla varandra för de mest osakliga och osmakliga saker. I en demokrati har man rätt att ha olika åsikter. Man skall inte behöva schavottera för dem. Håll uppsikt på flödet. Vi är alla skyldiga att försöka hålla rent och snyggt omkring oss. Även verbalt. Allt annat är helt oacceptabelt.

Annons

Christopher Jarnvall

 

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!