Donald Trump står starkare än någonsin

Hem Fokus Donald Trump står starkare än någonsin
Donald Trump står starkare än någonsin
Danmarks ambassadör i USA, Lars Lose, skriver i ett inlägg i Jyllands-Posten, att USA:s president Donald Trump är politiskt starkare än någonsin. Presidenten, skriver Lose, har byggt upp en väljarkoalition som kommer att sätta sin prägel på amerikansk politik under de närmaste åren. Detta trots partiella motgångar vid guvernörsvalen i New Jersey och Virgina – och nu senast i Alabama.

Trump och hans regering har även levererat den första riktiga skattereformen sedan Reagans dagar 1986. Ekonomin går för högtryck, det skapas rekordmånga nya arbeten i den privata sektorn och den illegala invandringen har inte varit lägre på närmare 50 år. Trump sitter stadigt i sadeln, som det ser ut.

Annons

Lars Lose konstaterar dock, att det även finns moln på himlen för Trump. Ett sådant är frågan kring rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet. Även om ingen i nuläget vet hur detta skall sluta, skapar det helt klart bekymmer i presidentens administration. Men klarar Trump denna motgång, kommer han sannolikt att röstas fram för ytterligare en fyraårsperiod.

Ytterligare ett problem, som kan uppstå för Trump är att demokraterna möjligen får majoritet i Kongressen efter hösten 2018. Lose tror att det kan bli så. Men republikanerna behåller sannolikt majoriteten i Senaten.

Men Trump sitter trots allt säker och hans politik – mot den politiskt korrekta eliten i Washington DC och med tydlig prioriteringen av de amerikanska intressena – kommer att fortsatt prägla USA. Trumps stöd i framför allt Mellanvästern, där man ser med misstro på det federala styret i huvudstaden, är viktigare än många bedömare har kunnat föreställa sig. Den vita lägre medelklassen är Trumps supportrar och demokraterna kommer att få arbeta hårt för att kunna vinna dem.

Trots allt avgör väljarna sedan nästa presidentval 2020 – och Trump ser ut att ha väljarna med sig. Även om han har motstånd till och med i sitt eget parti.

 

Christopher Jarnvall

 

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!