Sveriges ’feministiska’ utrikespolitik

Hem Fokus Sveriges ’feministiska’ utrikespolitik
Sveriges ’feministiska’ utrikespolitik
Margot Wallström har inte imponerat – speciellt inte under de senaste veckorna. Det bestående intryck vi nu har fått av Sveriges ’feministiska’ utrikesminister är, att hon och hennes regering bestämt har vägrat att stödja de iranska demonstranternas krav på mänskliga rättigheter. Inte heller har hon och regeringen på något sätt stått upp bakom de iranska kvinnor som kastade sina slöjor i protest mot det auktoritära islamistiska styret i landet.

Margot Wallström har fått kritik från bland annat Liberalerna och Kristdemokraterna för sin flathet. Hon borde, menar man, har stött USA i FN mot förtryckarregimen i Iran. Wallström har faktiskt gjort en slät figur rent allmänt. Som ’feministisk’ utrikesminister framstår hon som en ren parodi. ’Överskattad’ menar många – även inom hennes eget parti. Låt vara att utrikesministern inte ensam bestämmer kring Sveriges göranden och låtanden i dessa sammanhang.

Annons

Vad har hon då i övrigt åstadkommit? Jo, bland annat detta:

Sverige har erkänt Palestina som fullvärdig stat, vilket har gjort Wallström persona non grata i Israel, regionens enda demokrati. Hon har också sett till att pumpa in mer bistånd i Palestina – ett land som inte har haft allmänna val på närmare 15 år.

Wallström har även lovat att erkänna Västsahara, ett löfte som återkallades efter påtryckningar från Frankrike. Dessutom har hon lyckats förolämpa Saudiarabien – något som möjligen kan räknas hennes förment feministiska politik till godo. Men det fick såklart konsekvenser rent diplomatiskt och svenske kungen fick rädda Sveriges ansikte.

Vidare: Svenskt bistånd går från SIDA till organisationen ’Islamic Relief’, en biståndsorganisation med islamisk värdegrund. Denna organisation – har det visat sig – lämnar sedermera pengar till islamistiska och terrorstämplade Hamas liksom till ’Muslimska Brödraskapet’.

Sverige har också ställt sig vid sidan av övriga västvärlden vad det gäller säkerhetspolitiken. Vi står idag närmare länder som Qatar, Iran, Turkiet och Syrien i Mellanöstern än ett land som Israel. Vi skiljer därför ut oss från EU och USA.

Men vi har också intagit en specialposition i norra Europa genom att reta upp – och rata – NATO. Det handlar inte minst om ordkriget kring kärnvapenförbudet. Samtidigt som vi inte är starka nog att själva värna vår egen yttre säkerhet. Detta har skapat en spricka i regeringen där Wallström står på ena sidan och den mer realistiske försvarsministern Peter Hultqvist på den andra.

Snart fyra år av ’feministisk’ utrikespolitik. Det känns fullt tillräckligt.

Annons

Och till sist: Hur Sverige egentligen fick sin plats i FN:s säkerhetsråd är fortfarande hemligstämplat…

 

Christopher Jarnvall

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!