Tysklands svåra val

Hem Fokus Tysklands svåra val
Tysklands svåra val
Våldsbrotten har ökat i Tyskland. Mellan 2015 och 2016 ökade de med tio procent. 90 procent av dem som stod för ökningen var unga asylsökande män i åldern 14 till 30 år. Detta visar en tysk statlig undersökning. Man konstaterar även, att en återförening av familjer har en lugnande effekt på de våldsbenägna männen.

NB Nyhetsbyrån har tidigare skrivit om denna undersökning som särskilt har riktat in sig på förhållandena förbundslandet Niedersachsen men är tänkt att belysa situationen i hela Förbundsrepubliken. Den visar bl a att kriminaliteten bland dem som tidigt har förstått att de inte kommer att få asyl är betydligt högre än hos dem, som tror att de har goda chanser att få stanna.

Annons

Undersökningen har lagt bränsle på elden i den tyska debatten kring migranter. I de regeringsförhandlingar som just börjat mellan kristdemokraterna (CDU) och socialdemokraterna (SPD) blir migrationsfrågan viktig. Båda partierna har förlorat på den politik som förts och som lett till att en miljon migranter kommit till Tyskland sedan 2015. Bl a tog Alternative für Deutschland (AfD) många röster från både CDU och SPD i höstens val till Förbundsdagen.

Eftersom det visar sig att inverkan från kvinnor – mödrar, systrar, hustrur – är lugnande på de ensamma manliga migranterna, funderar man nu i Tyskland på om en återförening skall ske i migranternas hemländer eller om den skall kunna ske på tysk mark. Detta lär vara en viktig fråga för CDU och SPD att reda ut under januaris förhandlingar.

Mer om detta går att läsa på reuters.com

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!