Ger Moderaterna upp redan nu?

Hem Fokus Ger Moderaterna upp redan nu?
Ger Moderaterna upp redan nu?
Vad händer efter valet 2018? Håller Moderaterna på att ge upp kampen om regeringsmakten redan nu? Ulf Kristerssons signaler är inte helt lätta att tyda, men det är svårt att se hur han skulle kunna bilda en regering.

Kristersson kändes för många som nyhetens behag när han tillträdde efter Anna Kinberg Batra i höstas. Men till skillnad från Kinberg Batra, som förvisso hade ett starkt motstånd inom partiet, har Kristersson del i den tidigare förda Allianspolitiken. Det är svårare för honom att svära sig fri från de problem vi ser idag. Många av dem, inte minst vad det gäller migration och brist på integration, är arv från Alliansen. Som i sin tur ärvde dem…

Annons

Moderatledaren har sagt att han inte kan tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna. Han är heller inte ’sugen’ på att ingå en koalition med Socialdemokraterna. Då blir det alltså inte så lätt för honom att bilda regering.

Moderaternas olika möjligheter ser ut ungefär så här: Alliansen får egen majoritet (inte troligt). Alliansen söker stöd hos Miljöpartiet (inte troligt, spåren förskräcker och räcker knappast). Moderaterna och Socialdemokraterna samarbetar (teoretiskt möjligt, men inte troligt – vem skall vara chef ?!). Vänsterblocket går med på en motsvarighet till Decemberöverenskommelsen (inte troligt). Sverigedemokraterna lämnar sitt ovillkorliga stöd till en moderatledd regering (inte troligt).

Vad skall Ulf Kristersson alltså göra efter valet? Vill han framstå som en ’ren’ moderat som inte beblandar sig med någon? Fortsätta i opposition? Det är ju bekvämt förstås. Det känns faktiskt som om Ulf Kristersson inte vill regera. Det är kanske inte så konstigt, med tanke på det kaos som kommer att fortsätta även efter 2018 och i vissa delar förvärras. Vi har sannolikt också en lågkonjunktur – eller i alla fall en ordentlig dämpning av tillväxten – på gång efter snart tio år av uppgång. Någonstans här brukar luften pysa ur, för att man sedan skall kunna blåsa upp ballongen igen lagom till 2022.

Samtidigt som Moderaterna målar in sig i ett hörn – precis som de gjorde inför valet 2014 – ser vi hur Socialdemokraterna håller på att positionera sig kring migrationsfrågorna. Sannolikt för att lättare kunna göra upp med Sverigedemokraterna, om så skulle behövas. Ja, ni läste rätt. Socialdemokraterna vill inte fortsätta samarbetet med Miljöpartiet, om de inte måste. Dessutom är det oklart om MP ens kommer in i Riksdagen efter valet.

Då återstår Liberalerna och Centern som är önskvärda partners för S. Men inte heller SD är otänkbara. Framför allt hoppas Socialdemokraterna att kunna plocka tillbaka en del av SD:s väljare.

Inför valet 2018 laddar alltså Socialdemokraterna för att behålla regeringsmakten. Det gör de alltid. De vill inte vara i opposition. Men naturligtvis kommer nästa mandatperiod i så fall att bli kaotisk även för S. Det vet de och känner sig knappast lockade. Men kanske kan de få med sig ett par andra partier som gisslan? Under den här mandatperioden har ju MP – inte utan skäl – fått framstå som syndabock.

Vi får se. I nuläget verkar i alla fall en röst på Moderaterna vara bortkastad. Om man inte nöjer sig med att se sitt parti på åskådarläktaren en mandatperiod till. Och den nye partiledaren verkar ju nöjd med att skriva ’tillkännagivanden’ och trycka på knappar. Till liten eller ingen nytta för Sverige.

Annons

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!