Sverige får svårt att klara en kris

Hem Fokus Sverige får svårt att klara en kris
Sverige får svårt att klara en kris
En allvarlig försörjningskris i Sverige skulle innebära att halva befolkningen får hungra. Det menar ett antal bönder anslutna till LRF, som skrivit ett debattinlägg i Expressen. Matvaror skulle ta slut, maskiner skulle sluta fungera, bränsle och reservdelar tryta. Sverige har idag en avsevärt sämre självförsörjningsgrad än för 25 år sedan, då svenska bönder producerade 75 procent av våra livsmedel.

Idag har självförsörjningsgraden sjunkit till 50 procent. Att jämföra med Finland, där den ligger på 80 procent.

Annons

Bilden som LRF-bönderna förmedlar verifieras i boken ’Sverige – värt att skydda’, som tidigare har givits ut av Kungliga Krigsvetenskapsakademien. Där förmedlas också bristen på planering – bl a den låga självförsörjningsgraden vad gäller livsmedel och bränsle. Även vårt lands sårbarhet på energiförsörjningssidan tas upp.

Under Andra världskriget försörjdes den svenska befolkningen på 6,5 miljoner människor av 1,7 miljoner kor. Idag bor tio miljoner i Sverige och vi har en tredjedel så många kor. Dessa producerar visserligen mer än för 75 år sedan, men är också beroende av importerat foder.

Likaså har de beredskapslager, exempelvis bestående av jordbrukets insatsvaror som tidigare fanns, avvecklats efter EU-inträdet 1995. Finland lägger däremot stora summor på sina beredskapslager. Kina tänker också långsiktigt. Kineserna har passat på att köpa in stora mängder olja när priset har varit lågt.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!