Dement man blev av med larm – hittades död

Hem Fokus Dement man blev av med larm – hittades död
Dement man blev av med larm – hittades död
En dement man på ett boende i Mjölby larmade ofta på sitt trygghetslarm. För ofta och utan grund ansåg personalen, som tog ifrån mannen hans larmknapp. Mannen hittades senare död på golvet i sitt boende.

I oktober hittades den dementa mannen död på golvet i sitt rum på ett vårdboende i Mjölby, Östergötland. Mannen hittades av nattpersonal under en rondering, och var då utan sitt trygghetslarm. Larmet hade mannen blivit av med under tidigare arbetspass då han ansågs ha larmat i onödan vid ett flertal tillfällen.

Annons

Personal som avlägsnade mannens larm hade inte dokumenterat åtgärden, och annan personal var därför inte medveten om att den dementa mannen saknade möjlighet att larma.

Ärendet utreds nu internt av den privata vårdgivaren som driver äldreboendet. Ingen anmälan om händelsen har inkommit till Inspektionen för Vård och Omsorg – IVO. Även Mjölby kommun efterlyser mer utförlig information om händelsen och företagets åtgärder.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!