Den svenska skolan rutschar utför

Hem Fokus Den svenska skolan rutschar utför
Annons
Den svenska skolan rutschar utför
Det är ingen nyhet att den svenska skolan generellt sett är betydligt sämre än många andra EU-länders skolor. I höstas visade Skolverket att den nedåtgående trenden verkar fortsätta. Betygen för niondeklasserna blir allt sämre. Det i sin tur minskar antalet behöriga till gymnasiet.

Skolan håller tyvärr en låg nivå, vad än skolminister Gustav Fridolin försöker tala om för oss. Men under de senaste dagarna verkar man – åter – ha passerat en gräns på vägen nedåt och presenterar nya vittnesmål om hur oerhört illa det är ställt.

Annons

Det är en sorglig historia, för oftast handlar det om allt från rena ordningsfrågor till grov kriminalitet. Lärarnas förmåga att lära ut – den finns faktiskt – försvinner i en stökig omgivning och kravet på att försöka styra upp elever och göra det jobb som föräldrarna redan borde ha gjort.

Under åren 2012-16 ökade antalet anmälningar om våld från runt 240 till drygt 450.

Värnhemsskolan i Malmö uppmärksammandes tidigt. Det är en av Sveriges stökigaste med våld och bråk mellan olika folkgrupper och omfattande droghandel. Skolan har länge haft väktare i korridorerna, låsta grindar och taggtrådsstängsel. Den har även stängts under perioder.

Lärare i Malmö blir slagna, dödshotade, börjar gråta, ställer in lektioner… Kränkningarna av Malmös lärarkår har ökat med drygt 120 procent under senare tid, visar en genomgång. En lärare vittnar om misshandel och en elev som skriker ’I’m gonna kill you, take out your heart…’ Vardagen för många av de hårt arbetande människor som skall dana våra barn.

I en grundskola i Tumba söder om Stockholm kastade någon idag in en s k ’banger’ i matsalen. Skolan stängde då för dagen. Två poliser, som besökte skolan, och en lärare fick föras till sjukhus för att kontrollera hörseln efter smällen. Skall vi gissa att den kraftiga smällaren var avsedd för poliserna…?

Det handlar oftast om en minoritet som drar med sig en majoritet och tvingar dem, som faktiskt vill försöka lära sig något att byta till andra skolor.

Det är Sveriges framtid som skall skolas. Det har inte gått så bra. Lärare med kunskap och erfarenhet söker sig bort från problemskolorna. En del verkar gilla dem som en ’utmaning’, men de flesta orkar inte. Det urlakar skolorna än mer och det som var tänkt att bli språngbrädan ut i livet, blir bara ett monument över ett kapitalt misslyckande.

Annons

Gustav Fridolin lovade att få ordning på vår svenska skola under innevarande mandatperiod. Det talades om ett arbete som skulle ta några månader. Nu närmar vi oss slutet av regeringsperioden och konstaterar: Han har inte lyckats något vidare.

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!