Bocken som trädgårdsmästare

Hem Fokus Bocken som trädgårdsmästare
Annons
Bocken som trädgårdsmästare
För tio år sedan – den 29 november 2007 – sade dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt så här i SvD: ’Det sprides en sorts föreställning att det mångkulturella samhället inte fungerar. Och det ropas på stramare regler och kulturell likriktning. Våra motmedel måste vara att visa att det mångkulturella samhället fungerar bättre. Det är ett mer spännande och mer intressant samhälle’.

Redan då såg dock Reinfeldt att mottagandet inte fungerade. Förvisso: Man kan gilla libanesisk mat, turkiska danser eller svensk folkmusik utan att behöva flyga i strupen på varandra för det. Men man skall inte tro att kultur bara är så enkel. Kultur är nära förknippad med civilsamhället, lagar och traditioner. Och det verkar ha varit uppenbart för Reinfeldt redan för tio år sedan att migrantmottagande inte fungerade. Han säger det i samma artikel i SvD. Ändå hände inte mycket.

Annons

Det har runnit mycket vatten under broarna sedan Reinfeldt undslapp sig detta famösa uttalande. Och han har citerats många gånger och sannolikt – på sin kammare – hunnit ångra sig, även om han offentligt vägrar att vidgår det. Man undrar vad Reinfeldt tänkte hösten 2007 – om han över huvud taget tänkte. Eller hävde han bara ur sig något på grundval av de politiskt tillrättalagda underlag han serverades? Ibland måste man fundera och analysera själv också…

På tio år har de så kallade ’utsatta områdena’ ökat i antal högst väsentligt. Den direkta orsaken är förstås inte huruvida folk äter halalslaktat kött eller ej, huruvida de dricker vin till maten eller vatten eller går i moskén eller kyrkan. Så rent teoretiskt kan det mångkulturella samhället naturligtvis fungera. På samma sätt som socialism kan fungera i teorin. Låter till och med ganska sympatiskt…

Men det har inte fungerat. Aldrig någonsin. Och kommer inte att göra det heller. Om man inte begränsar kulturen till just vissa delar, som ovan nämnts. Men kultur är mer än mat och dryck och dans och fest. Det blir krockar och ett samhälle bryts ned av dessa krockar och nya samhällen bildas. Så småningom kan det också bli krig mellan dessa små samhällen. Historien – och inte minst världen idag – är full av exempel.

Därför är det begripligt att man blir väldigt upprörd över Fredrik Reinfeldts nya uppdrag, där han leder Trygghetskommissionen – tillsatt av Svensk Försäkring. Den skall bl a ge förslag på hur man kan öka tryggheten och förbättra säkerheten för företagarna på Järvafältet – där flera av dagens problemområden ligger. Områden, vars problem fördjupades under Reinfeldts Alliansregering.

För att summera: Förre statsministern, numera ’mångkonsulten’ Fredrik Reinfeldt har ingen som helst trovärdighet längre vad gäller att uttrycka sig kring mångkulturella frågor och vad de ställer till med. Att först få statsministerlön för att röra till det, sedan konsultarvode för att ordna upp det låter visserligen som en bra affärsidé. Litet samma sak som ’beskyddarverksamheten’ går ut på. Men känslan är ändå denna: Nu går skam på torra land!

Att sätta Reinfeldt i spetsen för ett arbetslag som skall ställa tillrätta vad mångkulturella krockar har förorsakat är som att tillsätta bocken som trädgårdsmästare.

 

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!