Mordförsöket vid Medborgarplatsen – vägen dit

Hem Fokus Mordförsöket vid Medborgarplatsen – vägen dit
Mordförsöket vid Medborgarplatsen – vägen dit
Under förmiddagen den 31 augusti 2017 attackerades en polisman vid Medborgarplatsen. En ensamkommande man knivhögg polismannen bakifrån och i halsen. Gärningsmannen greps omgående. Mordförsöket på den patrullerande polismannen vid Medborgarplatsen i Stockholm är nu på väg till rättegång. Förundersökningen är klar och visar på ett planerat våldsdåd med ambitionen att mörda en polis.

Willys på Bollmora Gårdsväg i Tyresö den 31 augusti klockan 09:03. Gärningsmannen passerar kassalinjen efter att köpt en energidricka och en större kökskniv av modellen Fixa. Kniven kostar 59:90. Gärningsmannen lämnar butiken och tar sig till busshållplatsen Masten, varifrån han lämnar Tyresö med buss 873 till Gullmarsplan.

Västerlånggatan klockan 10:00 samma dag. Gärningsmannen har tagit sig till Gamla Stan, där han tar en selfie på sig själv vid restaurang Michelangelo.

Björns trädgård, Medborgarplatsen på Södermalm klockan 10:42. Polismannen Ted Eriksson attackeras bakifrån med den från Willys inköpta kökskniven. Polismannen skadas men gärningsmannen grips omedelbart av Erikssons kollega. Den skadade polismannen transporteras i ambulans till Karolinska sjukhuset i Solna.

Mordförsöket på polismannen Ted Eriksson är på väg till rättegång. Gärningsmannen har erkänt attacken, och ambitionen att mörda en polis. Detta styrks av gärningsmannens förehavanden under den 31 augusti, som började med ett köp av en kökskniv på Willys i Tyresö och slutade i arresten på Södermalms polisstation.

Gärningsmannens tid i Sverige, Stockholm och Tyresö har varit en turbulent tid, där gärningsmannen vårdats på BUP – barn- och ungdomspsykiatrin, och hamnat i slagsmål på Tyresö gymnasium dagarna innan attacken vid Medborgarplatsen.

Gärningsmannens ålder och kontakter med Migrationsverket finns det all anledning att återkomma till. NB Nyhetsbyrån avser därför att följa upp denna artikel med flera artiklar i ämnet framöver, samt att bevaka rättegången.

 

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!