Rekryteringsproblem för Försvarsmakten

Hem Fokus Rekryteringsproblem för Försvarsmakten
Rekryteringsproblem för Försvarsmakten
Försvarsmakten har stora problem med att rekrytera frivilliga soldater till insatsorganisationen. Myndigheten lyfter fram svårigheterna med att under högkonjunktur slåss om den tillgängliga arbetskraften. Problemen med att rekrytera tillräckligt många soldater innebär att de svenska insatsförbanden kommer få svårt att fylla rullorna.

Av Försvarsmakten utbildningsbehov på 3500 personer kommer bara 2230 platser användas för den grundläggande militära utbildningen. Om tidigare trender avseende Försvarsmaktens personalförsörjning håller i sig är risken dessutom stor att det blir stora avhopp under utbildningen.

Annons

Om tidigare siffror med avhopp runt 25% blir verklighet även med med denna utbildningsgrupp kommer Försvarsmakten inte ens upp i hälften av den numerär som man behöver för att fylla på vakanser i insatsförbanden.

Försvarsmakten anger konkurrens från andra arbetsgivare, från studier och den rådande högkonjunkturen som några skäl till rekryteringsproblemen. Den införda selektiva värnplikten kommer med dagens rekryteringsproblem vara av avgörande betydelse för att lösa bemanningssituationen hos landets krigsförband.

 

Fredrik Antonsson

 

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!