Mordförsöket vid Medborgarplatsen – resorna

Hem Fokus Mordförsöket vid Medborgarplatsen – resorna
Mordförsöket vid Medborgarplatsen – resorna
Strax före klockan 11 på förmiddagen den 31 augusti 2017 attackerades en polisman vid Medborgarplatsen. En ensamkommande man knivhögg polismannen bakifrån och i halsen. Gärningsmannen greps på platsen av polismannens kollega. Mordförsöket på den patrullerande polismannen vid Medborgarplatsen i Stockholm är nu på väg till rättegång. Förundersökningen är klar och visar på ett planerat våldsdåd med ambitionen att mörda en polis.

Gärningsmannens tid i Sverige var fram till gripandet en turbulent tid. Han bodde tillsammans med en grupp ensamkommande i en villa i Trollbäcken, Tyresö kommun den dagen som han enligt egen uppgift försökte mörda polisen Ted Eriksson. Gärningsmannen hade varit inhyst i HVB-hemmet i stadsdelen Skälsätra sedan den 1 juni 2017. Tidigare hade han varit inhyst på ett familjehem i Vega, Haninge kommun.

Annons

Gärningsmannen berättar i förhör efter mordförsöket att han tog sig till Sverige med hjälp av flyktingsmugglare och att han ljög om sin ålder för Migrationsverket för att ha en större chans att få stanna i Sverige.

Gärningsmannens kontakter med Barn – och Ungdomspsykiatrin har varit omfattande. Han har varit inlagd på den barnpsykiatriska slutenvården på Sachska barnsjukhuset vid fem tillfällen mellan den 11 juli 2016 och den 16 februari 2017.  Enligt BUP:s journaler har gärningsmannen visat tydliga tecken på uppgivenhetssyndrom med tilltagande apati. Under vårdtiden har han uppgett sin ålder till 25 år, medan kontakter med mannens familj i Iran ger vid handen att han skall vara 23 år. Gärningsmannen har erkänt att han har ljugit för Migrationsverket och Socialtjänsten om sin verkliga ålder.

Trots att gärningsmannen har utgett sig för att vara åtta år äldre än de 17 år han betraktas som av svenska myndigheter har hans psykiatriska vårdkontakter även fortsättningsvis skett med BUP. Vid ett flertal tillfällen under våren 2017 meddelar socialtjänst och den unga mannens gode man att personen i fråga har erkänt sig vara 25 år.

Under perioden februari 2017 – juni 2017 var mannen i Iran, hos sin familj. Han kunde resa till Iran på en biljett betald av socialtjänsten. Väl tillbaka i Sverige hamnade mannen i Tyresö, med ett tillfälligt uppehållstillstånd till och med 16 september 2017. Trots att det tillfälliga uppehållstillståndet gick ut i mitten av september började gärningsmannen på Tyresö gymnasium i slutet av augusti 2017. I skolmiljön hamnade han i bråk tämligen omgående. Gärningsmannen utreds för två fall av misshandel, den 25 och den 29 augusti. Bortsett från fysiskt våld skall han även ha hotat elever på skolan.

Den 31 augusti lämnar gärningsmannen HVB-hemmet i Trollbäcken på förmiddagen. Klockan 09:03 har han köpt en kökskniv på Willys i Tyresö. Några minuter senare sitter han på bussen mot Stockholm. Klockan 10:42 huggs polismannen Ted Eriksson ner på Medborgarplatsen, av gärningsmannen med den nyinköpta kökskniven. Han erkänner i polisförhör att han ville mörda polismannen.

Rättegången mot gärningsmannen inleds inom kort. NB Nyhetsbyrån kommer att följa rättegången.

 

Annons

Fredrik Antonsson

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!