Tagen till nåder

Hem Fokus Tagen till nåder
Annons
Tagen till nåder

Ganska typiskt svenskt, litet tvekande, osäkert, öppet för debatt… ’Sverige behöver överväga ett flyktingtak’. Litet som att säga: ’Läget är akut, här krävs omedelbar diskussion’. Ändå är budskapet på Moderaternas affisch med Tobias Billström så oändligt mycket mer konkret än för fyra, fem år sedan. Ja, det vill säga: Tobias Billström var redan då rätt tydlig med vad som behövdes. Men han tvingades backa efter att ha fått en offentlig utskällning efter noter av sin chef, Fredrik Reinfeldt. Varpå han även hängdes ut av såväl stora delar av Alliansen som av de vanliga vänstermobbarna.

Annons

Tobias Billström var redan 2013 ute och talade om nödvändiga begränsningar i invandringen. Han var en av dem som begrep och gjorde sin hemläxa. Som tack fick han en av de värsta uppläxningar en svensk minister lär ha utsatts för av sin chef. Ingen blir ju som bekant profet i sin egen tid. Men Billström skall i alla fall ha heder av att han redan då talade i termer, som numera till och med miljöpartister (tidningen ETC) plockar fram i debatten.

När Tobias Billström förra gången – för snart fem år sedan – offentligt tyckte att volymer hade relevans, fick han bland annat denna respons. Låt vara att han kanske uttryckte sig litet oförsiktigt:

• Ett desperat utspel för att locka röster från SD. (SSU)
• Avhumaniserande språk. (Stefan Löfven)
• Oanständigt. (Stefan Löfven)
• Billströms retorik ett bakslag för det öppna Sverige. (Grön Ungdom)
• Djupt okunnigt och djupt osolidariskt. (Grön Ungdom)
• Billströms tal om att ’volymerna’ när det gäller invandring måste minska hotar regeringens migrationsöverenskommelse med MP, och dess trovärdighet. (Jan Björklund)
• Anmärkningsvärt att Moderaterna nu går ut med kravet att färre människor ska få en fristad i Sverige. (Kristdemokraterna)
• Migrationsminister Billström ger en syn på ett framtida stängt Sverige. (MUF)
• Jag tycker inte att man kan se människor som volymer, flöden eller en belastning. För mig är människor en tillgång. Jag vill att människor ska känna sig välkomna och att deras drivkrafter tas tillvara. (Annie Lööf)
• Avgå Billström. (Göran Greider)
• Migrationsminister Tobias Billström (m) har gjort bort sig. Det kräver mer än en ursäkt. (Ystads Allehanda)
• Hans tal om att Sverige inte längre kan ta emot lika stora ”volymer” är ett försök att vinna en främlingsfientlig opinion. (Eskilstunakuriren)
• Billströms uttalande är rasism. (Anders Lindberg)
• Tobias Billström talade om volymer i stället för om människor. Nästa steg: Volymvärde i stället för människovärde. (Ulf Bjereld)
• Vi talar inte på det sättet. Invandring har berikat Sverige. (Fredrik Reinfeldt)

Nu har verkligheten kommit ifatt Tobias Billström – och alla andra. Oavsett vad vi tycker om den. Vi konstaterar, att alla varnande röster – för de har faktiskt funnits i alla partier även om mängden har varierat – var klarsynta och åratal före sin tid. Allt som krävdes var ju bara förmågan att inse detta: Det är lättare att ordna mottagande och integration av tiotusen människor än av hundratusentals.

Om man skalar av den yttre retoriken och ser till själva budskapet, finner vi då detta: Idag låter väldigt många rikspolitiker som Sverigedemokraterna konsekvent har gjort på senare år. Socialdemokraterna har definitivt svängt. Moderaterna har definitivt svängt. Billström är tagen till nåder.

Till slut kommer, som sagt, verkligheten ikapp. Billström kunde då – 2013 – inte vara konsekvent. Han orkade förstås inte stå emot stormen av inkompetent kritik. På den tiden hade han väl i så fall bara stöd av SD… Han kunde förstås ha avgått, men han kröp till korset och bad en mängd matematiskt mindre begåvade politiker och opinionsbildare och ansvarslösa mobbare på en oförtjänt ursäkt.

Nu får vi se vad Moderaternas och Socialdemokraternas omsvängning är värd. Den är gjord under galgen, kan man säga. Och fem i tolv (eller kanske fem över?). Men bättre sent än aldrig.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!