Märklig prioritering av försvarets resurser

Hem Fokus Märklig prioritering av försvarets resurser
Annons
Märklig prioritering av försvarets resurser
Nej, statsminister Löfven tror inte längre på ett väpnat angrepp mot Sverige. I alla fall tror han inte att ett sådant är sannolikt. Däremot skall han tillsätta en ny myndighet för psykologiskt försvar. Jaha, det är väl gott och väl. Men var det allt han hade att komma med?

Om ni minns, hade vi något som hette Styrelsen för Psykologiskt Försvar fram till 2009, då den lades under Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Den behövdes tydligen inte som fristående myndighet längre. Vad är det som har inträffat nu, som gör att den behövs igen?

Annons

Ryska ’troll’, som härjar, får man anta. Ja, det finns bestämt en drös sådana och där får man passa sig. Men det fanns ryska propagandamakare ute på nätet redan före 2009. Och före det opererade ryska psyops-enheter på svensk botten. Inte minst vänstern var infiltrerad under hela Sovjettiden.

Det är viktigt att vi kan värna oss mot desinformation. Men det vi konkret behöver nu, är en försvarsmakt som kan värna svenskt territorium, eftersom den svenska regeringen via utrikesminister Wallström håller på att göra oss omöjliga i NATO. Vi behöver också en polismakt som kan återskapa ordning i samhället och sedan hålla den. Ryska – eller andra – propagandamakare på nätet bör vi vara vaksamma på, men de känns inte som ett akut ärende för staten att åtgärda mer än som redan görs.

Det är något lurt med detta. Löfvens nya psykförsvar, misstänker vi, handlar mer om att styra upp informationsflödet och försöka stänga ned dem som till äventyrs har en annan uppfattning än Dagens Nyheter och Aftonbladet än om att mota ryska ’troll’ i grind.

Och statsministern avslutade sin dragning med att uttala sin farhåga för att ’trollen’ kommer att infiltrera valrörelsen under 2018. ’Håll er borta’, uppmanade han hotfullt och hoppades nog, att det skulle höras ända till ’trollfabriken’ i S:t Petersburg…

 

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!