Sveriges värsta bilmålvakter – inget verkar ha hänt på fyra år

Hem Fokus Sveriges värsta bilmålvakter – inget verkar ha hänt på fyra år
Annons
Sveriges värsta bilmålvakter – inget verkar ha hänt på fyra år
För fyra år sedan – i februari 2014 – skrev Sydsvenskan om Malmös ’värsta bilmålvakter’. Var tionde bil, eller totalt 14.137 av 140.463, i Malmö ägdes då av s k målvakter. Dessa bilmålvakter hade då i drygt tio års tid utnyttjat en illa skriven lag. Man köpte in gamla bilar, ställde av dem och återfick skatt – tusentals kronor för varje bil. Sedan såldes bilarna igen. Eller hyrdes ut för några hundralappar i månaden. Bilarna var då oskattade och oförsäkrade.

Målvakternas kunder var, noterade man då, personer som levde på socialbidrag. De struntade i parkeringsavgifter och trängselavgifter. Bara i Malmö handlade det 2013 om drygt 40 miljoner i obetalade parkeringsavgifter.

Annons

Att sätta kronofogden på målvakterna var heller inte lönt. De var på papperet lika fattiga som sina klienter. Ärendet hade då, för fyra år sedan, utretts av Alliansregeringen, som hoppades på en ny lag. en sådan kom också 2014. P-böter skulle kopplas direkt till bilen, inte till ägaren. Polisens punktinsatser har också under åren haft viss effekt, men det verkar inte ha varit bestående.

En gång i tiden betalade nio av tio Malmöbor sina p-böter. Men sedan föll betalningsmoralen drastiskt: 2007 betalade 79 procent, 2009 betalade 68 procent, 2011 betalade 62 procent och 2013 betalade 56 procent.

Fyra år senare verkar inte mycket ha hänt till det bättre. Den 14 januari presenterades en genomgång, som visar att Sveriges tio värsta bilmålvakter äger 15.000 bilar tillsammans och är skyldiga staten 200 miljoner kronor.

En av målvakterna är död sedan ett par år, men hans 2.865 bilar rullar på – liksom skulderna, till vem det nu vara månde. En annan – en 33-årig Malmöbo – äger själv 3.800 fordon. Enbart i fordonsrelaterade skulder är han skyldig 56 miljoner kronor. Likväl rullar hans bilpark i hela Sverige. Varken ändrad lagstiftning eller temporära polisinsatser verkar bära frukt.

 

Christopher Jarnvall

 

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!